Hoppa till huvudinnehåll

Gösgräl i Pickalaviken

Gädda och gös i lådor med is.
Vart har gösen försvunnit ur Pickalaviken? Gädda och gös i lådor med is. Bild: YLE gös,fiskförsäljning

Bland annat fritidsfiskare anklagar en yrkesfiskare för att ha fiskat bort gösen ur Pickalaviken i Sjundeå. En färsk forskningsrapport skriver inte under påståendet.

En yrkesfiskare har vid sidan av vanligt fiske idkat reduktionsfiske, alltså fiskat bort mindre värdefull fisk från området. Nu ansöker han av Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) om fortsatt tillstånd. Han vill ha tillstånd att fiska med fem storryssjor åren 2014-2016 närmare än 3 kilometer från Sjundeå ås mynning i Pickalaviken i Sjundeå.

Det behövs specialtillstånd eftersom ån är laxförande.

Styrelsen för Kyrkslätt-Porkala fiskeområde förordar fyra ryssjor i området. Dessutom vill styrelsen att alla öringar och icke fenklippta laxar släpps tillbaka i vattnet.

Motstånd

Fritidsfiskare, lokalpolitiker och invånare i området har ändå uttryckt oro för fortsatt fiske i viken. Bland annat ordnades nyligen en debatt om frågan i Sjundeå. I april kommer frågan också att diskuteras då kommunen ordnar en invånarkväll.

De oroliga menar att det är yrkesfiskaren som lägger vantarna på gösen.

Yrkesfiskarens ansökan om fortsatt fisketillstånd är nu framlagt för allmänheten. Fram till 10 april kan de som berörs av fisket komma med åsikter om ansökan till NTM-centralen.

Experthjälp

Markku Marttinen som är gruppchef vid NTM-centralen säger till Yle Helsinki att tvisten kring gösfrågan nu hade hållit på så länge att NTM-centralen ville ha ett utlåtande kring frågan från Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

Forskningsinstitutet skriver att man inte kan slå fast att gösstammen skulle ha minskat i Pickalaviken. Gösstammen varierar i storlek årligen och samma trend märks också annanstans.

Det finns ingen orsak att minska på fisket just nu, heter det i utlåtandet.

Det finns inga negativa sidor i att gallra i braxenbeståndet; tvärtom kan en reducering medföra många goda sidor. Institutet säger också i utlåtandet att antalet karpfiskar ökar i antal om reduktionsfisket upphör.

Markku Marttinen vid NTM-centralen säger till Yle Helsinki att centralen ska beakta bägge sidor i frågan.
– Det handlar inte bara om ekologi utan vi måste också fatta socialt hållbara beslut.