Hoppa till huvudinnehåll

Minister Vapaavuori vill flytta sommarlovet

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori Bild: Lehtikuva/Statsrådets kansli jan vapaavuori

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) vill flytta skolornas sommarlov tre veckor framåt, så att det börjar vid midsommar och slutar den sista augusti.

Turismen i Finland sysselsätter 200 000 personer och omsätter årligen över 13 miljarder euro. Det utgör 3 % av vår BNP (bruttonationalprodukt), och en stor del kommer från europeiska turister som har semester i augusti. Många finländska turismföretag avslutar ändå sin säsong då de finländska skolorna börjar i mitten av augusti. Företagarna och Finland förlorar flera miljarder euro på detta.

Vapaavuori vill starta en ordentlig dialog med Undervisningsministriet som är ansvarig för när sommarloven hålls, eftersom det finns ett klart intresse från turismindustrins synvinkel att ha sommarlov samtidigt som resten av Europa har semester.

- Om vi inte kan göra det, så borde Undervisningsministeriet komma med starkare argument från sin sida, och det har jag ännu inte hört.

Vapaavuori deltog i Åbo i ett seminarium om Turismens spetsprojekt, ett projekt där Arbets- och Näringsministeriet vill öka den finska turismens dragningskraft och stöda turismnäringens tillväxt. Seminarier hålls i vår på fyra ställen; i Lappland, Insjöfinland, Kustfinland och i huvudstadsregionen.

Turismchef Benjamin Donner från Kimitoön påpekade att turismsäsongen redan har börjat. Vi måste vara mer beredda på åretruntturism och bli bättre på att erbjuda folk en unik natur och tystnad, men också grått och stormigt väder.

Hem och Skola passivt positiva

Corinna Tammenmaa som är ordförande för Hem och Skola säger att det vore bra för familjerna om sommarlovet senarelades.

- Hem och Skolas åsikt är passivt positiv till en sådan här tanke. För många föräldrar är juni månad besvärlig då de flesta jobbar och då måste man hitta på alla möjliga andra aktiviteter för barnen. Det här kanske inte skulle lösa sig genom att flytta sommarlovet eftersom problemet då skulle flyttas till någon annan månad.

- Det här har varit uppe och i princip är det bra. Det som Hem och Skola har strandat vid är att det är förknippat med andra problem, som att man skulle behöva flytta på studentskrivningarna och andra praktiska saker. Om någon löser dom, så är förslaget bra.

Vad är det som talar för augusti istället för juni som lovmånad?

- Det som talar för augusti är nog arbetslivet. Det finns ett visst tryck på att man ska följa resten av Europa, säger Tammenmaa.

Näringslivet stöder förslaget

Nöjesparken Wasalandia i Vasa tvingas stänga redan i början av augusti, för när skolorna börjar har de varken kunder eller personal. Det här betyder att Wasalandia har stängt i augusti, när de utländska turisterna kommer.

- Vi har märkt det här problemet mera och mera, speciellt när det börjar komma mera turister från Sverige och vi inte kan ha öppet, säger vd Tuomas Luukkonen.

Enligt Paula Virri, direktör för Åbo handelskammare, skulle det här också gynna andra finländska företag än de som är i turismbranschen.

- Som det är i dag har en del finländska företag så gott som ingen verksamhet i juni, då resten av företagen i Europa rullar på. När de finländska företagen fortsätter sin verksamhet i augusti, har resten av Europa semester.

Virri säger att det här orsakar problem, som till exempel fördröjningar i affärer med andra europeiska företag.

Läs också:
FSL: Det viktigaste är ett långt sommarlov

Ska vi flytta fram sommarlovet?

Ja
66.7% (501 röster)
Nej
28.4% (213 röster)
Vet inte
5.7% (43 röster)
Antal avgivna röster: 751