Hoppa till huvudinnehåll

Muminberättelserna får en fortsättning i Näse skola

Illustratören Filippa Hella visar upp ett par porträtt från Mumin-världen. Bild: Yle/Hanna Sjöström borgå näse

I klasserna tre och fyra i Näse skola i Borgå läser illustratören och serietecknaren Filippa Hella en berättelse ur en Muminbok. Elevernas uppdrag blir att fortsätta berättelsen - först i bild och senare också med ord.

Projektet körde igång förra veckan då eleverna arbetade i Tove Janssonsk anda i tre dagar. Den här veckan fortsätter projektet.

Uppskattat projekt

Lärare Nette Asplund-Kähärä säger att barnen har uppskattat projektet.

- Barnen har tyckt att det har varit roligt att göra någonting som inte hör till en normal skoldag, säger Asplund-Kähärä.

Eleven Simon Nordgren bekräftar att det är ett jätteroligt projekt. Han säger att hans mamma läste ur Muminböckerna när han var liten och det blev också mycket Mumin-film när han var 4 år, berättar han när Yle Östnyland besöker skolan.

Får bestämma själv

Simon Nordgren uppskattar att han själv får välja vad han ritar.

- Det är inte som att rita ett äppelträd på uppmaning, säger han, utan jag får själv komma på hur berättelsen fortsätter och hur jag illustrerar den, säger Simon.

När Simon får frågan om vem hans favorit i Muminfamiljen är så blir han fundersam. Efter att ha funderat en stund, säger han att det nog är Lilla My. Eller egentligen alla, rättar han sig själv efter ännu mera eftertanke.

Berätta med bilder

Illustratören Filippa Hella rör sig mellan pulpeterna i klassrummet och uppmuntrar eleverna och kommer med förslag om hur eleverna kunde rita i olika situationer.

- Jag är här inom ramen för projketet "Kultur i skolan" - ett projekt finansierat av Kulturfonden, berättar Hella. Just nu är temat alltså Tove Jansson och Mumin och utgående från temat arbetar vi med en bildberättelse som barnen också senare kommer att skriva text till, säger Hella.

Tanken är alltså att berätta med hjälp av bilder. På måndag arbetade barnen med den fjärde bilden och på tisdag blir det dags för den femte och sista bilden i berättelsen.