Hoppa till huvudinnehåll

Natten är ännu ung blir musikal

Lars Sund
Lars Sund. Lars Sund Bild: Söderströms förlag lars sund

Den närmast kultförklarade boken Natten är ännu ung av Lars Sund får nytt liv som musikal när Jakobstadsnejdens musikinstitut firar 40-års jubileum.

- Det tände genast till i mig, jag kände kraften och underground-känslan i texten. Det här blir riktigt bra, säger Musikinstitutets tillförordnade rektor Bo-Anders Sandström.

Det som från början var tänkt att bli en konsert med egna förmågor som visar på Musikinstitutets bredd har vuxit till ett stort projekt. De bärande rollerna ska spelas av ungdomar och både svenska och finska talas på scen. Stommen till orkestern hittas i Musikinstitutets egna led.

- Det är roligt att boken som fyller 40 nästa år fortfarande känns aktuell och att man är så entusiastisk över projektet. Jag har lite samma upplevelse som när Colorado Avenue blev dramatiserad, det känns lite overkligt. Texterna och karaktärerna lever sitt eget liv, säger Lars Sund.

Erik Norberg står för dramaturgi och Patrick Wingren för tonsättningen. Uruppförandet sker i april 2015 i Schaumansalen.

Just nu söker Musikinstitutet samarbetspartners och till sommaren levererar Norberg de första texterna. Till hösten blir musiken klar och sen kör övningarna i gång.