Hoppa till huvudinnehåll

Tummen upp för nya smaker

Bild: Yle/ Bettina Aspfors grönsaksbiffar

Den här veckan ordnas smaktest av skolmaten i Borgåskolorna. Elever får smaka på olika maträtter och deras åsikter tas sedan i beaktande då skolornas matsedel planeras.

På tisdagen fick en grupp elever smaka på mat och råvaror i Linnnankosken lukios matsal. De fick smaka på några nya rätter tillagade enligt olika recept.

– Mycket av det här var mycket godare än det vi får i skolan, säger Ronja Frosström som går i Strömborgska skolan. Hennes favorit var ugnsfisk med cheddarost.

Fisk och grönsaker

Smaktesten ordnas årligen och den här gången står olika fisk- och grönsaksrätter i fokus.

– Fiskbiffen var bäst, säger Robin Jalkanen från Strömborgska skolan. Den var saftig och god.

Emilia Mattsson från Borgå gymnasium är positivt överraskad över hur god maten är. Fisk- och grönsaksrätter hör inte till hennes favoriter i skolmatsalen.

– Om de skulle införa det vi har fått smaka på här i dag i matsedeln så skulle det bli betydligt bättre, säger hon.

Oskalad potatis efter önskemål

Smaktesten har lett till konkreta åtgärder. Förra året önskade eleverna fler grönsaksrätter och att potatisarna skulle vara oskalade. Det har nu förverkligats. Dessutom har skolbespisningen börjat tillreda bland annat lasagne och skinkfrestelse enligt de recept som eleverna tyckte bäst om.

De elever som Yle Östnyland pratar med är överlag nöjda med den skolmat de får, även om vissa rätter smakar bättre än andra.

– Strömborgska skolans skolmat är jättegod, säger Caroline Karlsson. Jag har ingenting att klaga på.

Ronja Forsström är inte riktigt lika nöjd med maten i Borgå gymnasium.

– Den är ofta ganska osalt och man måste sätta till kryddor själv, säger hon. Men den är ätbar och man överlever dagen.

Smaktestet ordnas av Borgå stad i samarbete med skolornas elevkårer. Resultatet från testet publiceras senare.

Läs också