Hoppa till huvudinnehåll

"Gårdsbacka är ingen slum"

Christina Långström kallar sig själv en typisk Gårdsbackatant. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström christina långström

I år firar Finlands kanske mest kända förort Gårdsbacka 50-års jubileum. På 1990-talet porträtterades Gårdsbacka i Helsingfors som ett oroligt område där spriten flödar och våldet florerar. Så småningom har förortens rykte förbättrats och år 2006 valdes Gårdsbacka till årets stadsdel.

Fördomarna lever ändå envist kvar.

- Det vanligaste fördomarna är att här bara bor sådana som lever på samhällets bekostnad och inte lägger två strån i kors. Men 90 procent av dem som bor här är helt vanliga skattebetalare, men de syns inte lika mycket i gatubilden, säger Gårdsbackabon Christina Långström.

- Sedan är det så att Gårdsbacka numera är mycket invandrartätt. Här finns vissa hus där det bara bor invandrare.

Långström har bott i Gårdsbacka sedan 1968 i ett av de så kallade svenskhusen på Lekgränden. Hon beskriver sig själv som en typisk Gårdsbackatant som går med yllemössa och har kort stubin.

Hon ser inte behov av några radikala förändringar i stadsdelen.

- Det finns inget behov av att riva hela slummen och bygga lyxbostäder som i London.

Mentaliteten är den samma som förr

Långström säger att då Gårdsbacka byggdes under åren 1964 till 1965 flyttade det en massa barnfamiljer till stadsdelen. I dag är de som då flyttade till Gårdsbacka pensionärer.

1986 kom metron till Gårdsbacka och det ledde till en förändring.

- För 50 år sedan tog vi oss till Gårdabacka med en röd buss som en gång per år strejkade.

Hon säger att Gårdsbacka har byggts ut under åren.

- På de ställen där jag plockade tranbär finns det nu hus. Men mentaliteten är den samma. Jag behöver inte klä upp mig för att gå till köpcentret.

50-årsjubileet kommer att firas under hela året med ett tiotal evenemang. Bland annat ordnas en fotoutställning om Gårdsbackas 50 år i juni och på Helsingforsdagen den 12 juni ordnas OstariFestari i Gårdsbacka köpcentrum. I augusti blir det festgala med utdelning av Gårdsbacka-priset och den 31 augusti ordnas en festmässa i Mikaelskyrkan. Den 18 september ordnas stadsdirektörens invånarkväll i Gårdsbacka.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen