Hoppa till huvudinnehåll

Husbolag står inför höga kostnader

Person cyklar framför höghus en vinterdag i Vasa.
Rörenoveringar, balkonger och hissar. Höga kostnader för husbolagen som staten kan komma att hjälpa till med. Person cyklar framför höghus en vinterdag i Vasa. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Vasa,60-tals höghus

Höghus från 1960- och 70-talet orsakar höga kostnader för husbolag just nu. Rörrenoveringar, el, ventilation, balkonger, hissar - listan kan göras lång.

Därför har en arbetsgrupp vid kommunikationsministeriet tagit fram en rapport där det bland annat ingår att staten borde skjuta till pengar till husbolagen för att man ska kunna ha råd med alla nödvändiga renoveringar.

Fastighetsmäklaren Ingemar Tåg i Vasa applåderar rapportern men är tveksam till om det faktiskt kommer att komma bidrag från staten.

- Det låter bra men om man ser till vilka pengar staten har är jag osäker om husbolagen prioriteras.

Ingemar Tåg
Fastighetsmäklare Ingemar Tåg applåderar rapporten. Arkivbild. Ingemar Tåg Bild: YLE/Mira Myllyniemi ingemar tåg

Lång erfarenhet av husbolag

Förutom att Tåg förmedlar fastigheter sitter han med i fyra olika husbolagsstyrelser. Han säger att det är viktigt för husbolagen att göra upp femårsplaner och handla därefter. Det är viktigt att inte skjuta alla renoveringar på framtiden så allt hopar sig eller i värsta fall brister och det är för sent att göra den enklare varianten av rörenovering.

- Men det är fast i styrelserna och disponenten att faktiskt göra de nödvändiga renoveringarna. Inga bidrag hjälper om inte husbolagen ser till att göra det.

Hissarna kunde staten stöda

I rapportern som arbetsgruppen offentligjorde igår står bland annat att man redan inom utbildningar borde lära ut hur man så att säga renoverar på rätt sätt.

Som ett förslag från den så kallade renoveringsgruppen, finns också att husbolagen kunde utvidga byggrätten och bygga en ny del på samma tomt som det gamla höghuset står.

I rapporten står också att kommunerna borde göra upp övergripande planer för utvecklingen av förorterna och fastigheterna där. Men Tåg har ett eget förslag.

- Hissar. Många gamla höghus saknar hissar eller behöver renovera dem för att äldre ska kunna bo kvar och inte behöva flytta ut. Om staten skulle hjälpa till med det vore det bra.

Vad säger du om rapporten?

- Det här låter bra! Nu är det bara upp till husbolagen att ta emot den hjälp som erbjuds.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes