Hoppa till huvudinnehåll

"Putin vill vara stark tsar"

General Gustav Hägglund
General Gustav Hägglund Bild: Yle/ Seppo Sarkkinen gustav hägglund

Försvarsmaktens tidigare kommendör Gustaf Hägglund säger att Rysslands operation på Krim är ett sätt för Putin att visa sin styrka och befästa sin makt:

- Putin vill visa att så här går det om man bråkar med oss! Hela operationen på Krim gick väldigt snabbt. Jag tror att de flesta väntade sig att operationen skulle räcka ett par månader, men nu är den redan över. Putin ville visa sin styrka både för ryssarna, för närregionen och för hela världen.

Enligt Gustaf Hägglund är det svårt att förutspå Putins följande drag. Fortsättningen beror enligt Hägglund på ledningen i Kiev:

- Det blir intressant att se fortsättningen. Jag är inte säker på att man har fattat några beslut om det här i Kreml. Jag tror att Putin skulle vara nöjd med en neutral regering som är rätt så vänligt inställd till Ryssland. Huvudsaken är att regeringen inte är fientlig. Putin kan säkert inte godkänna att Ukraina blir en del av Nato, säger Hägglund.

Om Krim får en regering som Putin kan godkänna och Ukraina förbinder sig vid att bli utanför Nato är det sannolikt att militäraktionerna är över, bedömer Hägglund.

- I annat fall inleder Ryssland sannolikt någon form av militäraktioner i östra Ukraina. Det kan gå till som i Georgien där Ryssland gick in för att hjälpa grupper som gjorde uppror mot regeringen. Det kan också gå som i Moldavien där de östra delarna av landet fick autonomi med hjälp av Ryssland. Man kan också tänka sig att Ukraina skulle delas upp utan att införlivas i Ryssland, säger Hägglund.

Putin vill vara en mäktig tsar

Under sin tredje period som president vill Putin stärka sin ställning som stark härskare över Ryssland, säger Hägglund:

- Putin vill gå i historien som en stor tsar. Han bryr sig inte om vad omvärlden tänker om hans sätt att styra. Han bryr sig inte om att förbättra världen, eller om att stärka mänskliga rättigheter.

Han vill stärka Rysslands ställning, vilket han också på många sätt har lyckats med.
- Oredan under Jeltsins tid är definitivt över, säger Hägglund.