Hoppa till huvudinnehåll

Få brister i kommunala kök i huvudstadsregionen

De skolkök där det gjorts en livsmedelstillsyn har klarat sig ganska bra. Bild: Yle/Janne Isaksson kastruller

Städernas och kommunernas kök i huvudstadsregionen klarar oftast livsmedelstillsynens så kallade Oiva-granskning. Det här visar en genomgång av Oiva-rapporterna för daghem, skolor och äldreboenden som handhas av Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda.

Sedan det nuvarande systemet körde i gång förra våren har det gjorts hundratals granskningar av kommunernas egna kök och bara en handfull har inte fått godkänt.

Den vanligaste orsaken till att inspektörerna inte ger godkänt är att matens temperatur inte har bokförts regelbundet.

- Varje enhet bör övervaka sin egen verksamhet och till det hör att följa med temperaturen på maten och föra bok över den. Brister gällande det här hör till de vanligaste bristerna, säger Liisa Keisteri vid Esboregionens miljö- och hälsoskydd.

Äldreboende fick inte godkänt

I några daghem i Esbo och Grankulla noteras den här bristen och förra veckan gjordes en inspektion på Vårdhemmet Lindgården i Kyrkslätt, som är ett äldreboende, och där hittades just brister i den egna övervakningen och i temperaturbokföringen.

- Det beror bara på att vi i vår utbildning har fått direktiv om att temperaturen inte ska mätas regelbundet utan bara om man misstänker att allting inte är som det ska, säger Marina Pajari, som jobbar i köket på vårdhemmet.

Pajari säger själv att hon inte var på plats under inspektionen. Hon säger ändå att inspektörerna inte noterade alla mätare som fanns. I Oiva-rapporten står det nämligen nu att det inte finns temperaturmätare i kylskåpen fastän det här inte gäller för alla kylskåp, påpekar Pajari.

Keisteri säger att inspektörerna är speciellt stränga när granskningen gäller äldreboenden.

- Om det här (Vårdhemmet Lindgården) hade varit något annat ställe skulle inspektörerna sannolikt ha gett godkänt, men när det är fråga om åldringar bör man fästa mer uppmärksamhet vid att temperaturen hålls på rätt nivå, säger Keisteri.

Hon vill också påpeka att matens temperatur vid inspektionen var bra.

En ny livsmedelsinspektion i Lindgården ska göras om några månader. Keisteri säger att i de flesta fall har bristerna korrigerats då omgranskningen görs. I vissa fall görs ändå tre inspektioner innan stället får godkänt.

Oiva-systemet koordineras av livsmedelssäkerhetsverket Evira men bedömningarna görs av de kommunala tillsynsmyndigheterna. I rapporten bedömer inspektörerna bland annat renhållningen, personalens arbete, mottagningen av livsmedel och förvaring av livsmedel, råvaror och färdig mat.

Alla Oiva-rapporter är offentliga och hittas här!

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.