Hoppa till huvudinnehåll

Stringhylla till verkstaden

Stringhyllan är enkel och praktisk
Jims variant av den berömda Stringhyllan Stringhyllan är enkel och praktisk Bild: YLE/Strömsö stringhylla

Jim inspireras av den prisbelönta hyllan String och gör en variant av den till verkstadsväggen. Den flexibla och hållbara konstruktionen gör att hyllan håller och kan användas till förvaring av det mesta. Dessutom är den snygg.

Väggarna i verkstaden är byggda med spanter i trä och skivor i gips, det är 600 mm mellan spanter och en svår konstruktion om man vill ha uppskruvat något på väggen. I samband med den rejäla städningen/nya inredningen sattes spånskivor på hela väggen. På spånskivorna skruvades dessutom en 4 mm tjock hålskiva i mdf. Fördelen med den här väggkonstruktionen är att det nu är lätt att skruva upp saker var som helst eftersom den stadiga spånskivan finns överallt. Hålen i mdf skivan gör det lätt att skruva upp saker i raka rader.

Förra veckan blev det nya bänkar att jobba på, nu blir det hyllor att förvara saker i.
Inspirationen till hyllan kommer från formgivarparet Nisse och Kajsa Strinning. Bonniers folkbibliotek i Sverige utlyste en tävling i slutet av 1940-talet där en ny utbyggbar bokhylla efterlystes. Paret Strinning vann med sin stringhylla - en lätt, finurlig och flexibel hylla. Gavlarna i originalet av Stringhyllan är gjord av plastbeklädda tunna metalltrådar och hyllplanen av fanerade träskivor.

Den nya verkstadshyllan är grövre. Hyllplanen är av limträskivor och gavlarna av armeringsgaller.
Armeringsgaller finns i olika mått, olika grovlek på metallen, olika stora rutor, längder och bredder och hyllan kan därför varieras nästan i det oändliga. Om man t.ex vill ha 400 mm breda hyllor kan man välja ett galler med 200x200 mm rutor och använda två rutor istället för en. Höjden på hyllan kan vara hög eller låg beroende på var den skall vara men om den blir riktigt hög behöver man sätta en eller två extra brickor (brickorna för att skruva fast hyllan i väggen) på mitten.

Hyllorna i limträ kan också varieras i längd och bredd men om ett hyllplan blir riktigt långt kan den börja hänga om något tungt förvaras på den, så jag rekommenderar i så fall att göra en extra gavel och på det sättet förlänga hyllan istället för att gör een riktigt lång.

Gör man flera gavlar och hyllor som kommer efter varandra måste man titta lite på metallvinklarna jag gjorde till hyllplanen. I min variant är vinkeljärnen fastsatta på samma sätt i båda ändarna av hyllplanet. Det gör att gavlarna (där järnen ligger utanpå på ett visst sätt) behöver vändas mot varandra så att liggande järnstång i gallret vänds inåt mot hyllan. Gör man flera gavlar på rad kan två vinkeljärn i hyllkanten vara 10 mm längre och sitta lite närmare varandra (så att föregående hyllas vinkeljärn inte ligger rakt på varandra då hyllan sätts fast i gavlarna)

Om man tycker om rost-färgen och vill ha hyllan inne, kan man t.ex lacka armeringsjärnsdelarna så att rosten inte färgar av sig.