Hoppa till huvudinnehåll

Vikings vd får gå

Viking Lines vd Mikael Backman tvingas lämna sin post redan i dag. I ett pressmeddelande meddelar bolaget att styrelsen och vd:n har beslutat gå skilda vägar.

- Man kan säga att det handlar om en kulturskillnad. Det är små saker under en längre tid som gjort att vi inte längre ska gå samma väg, säger Mikael Backman.

Enligt styrelsen kräver framtiden ett annat ledarskap inför kommande utmaningar, även om Backman får erkänsla för att ha genomfört viktiga förändringar.

- Mina fokusområden har varit produktutveckling, kommunikation, pr och personalfrågor. De här frågorna tycker jag om och dem kör jag på. Styrelsen har haft en annan åsikt och anser att man inte vill fortsätta med min stil, säger Backman.

Pressmeddelandet låter förstå att det finns problem med åtminstone arbetsmotivationen bland de anställda, "vi skall se till att våra kunder är nöjda med den produkt vi levererar och att vår personal känner sig motiverad att överträffa kundernas förväntningar", heter det.

Jan Hanses tar över

Jan Hanses, vd:ns ställföreträdare, är mycket lämplig att ta över de utmaningar som krävs, konstaterar styrelsen. Styrelsen utnämnde samtidigt CFO Andreas Remmer till vice vd och vd:ns ställföreträdare.

Jan Hanses tar över Viking Line.
Jan Hanses tar över efter Mikael Backman. Jan Hanses tar över Viking Line. Bild: Lehtikuva/Stefan Öhberg jan hanses

- Jag vill inte jämföra mitt ledarskap med Mikael Backmans. Ledarskapet ska bygga på förtroende. Vi ska ha stabilitet och vi ska ge de människor vi har, som har mycket kunskap, möjlighet att förverkliga sig själva. Då tror vi att vi ska få lönsamheten till en nivå som den en gång i tiden var på och som tyvärr under åren har naggats i kanterna. Vi är tvungna att göra det här eftersom vi står inför en kostandschock på grund av de nya svaveldirektiven men också inför andra miljönormer, säger Jan Hanses.

Förändringarna på posterna träder i kraft med omedelbar verkan.

Mikael Backman anser att han lämnar bolaget med bra kort på handen.

- Jag är ganska nöjd. Min tid som vd kulminerade i leveransen av Viking Grace som säkert en längre tid framåt är det ståtligaste som finns på Östersjön. Bolaget är i bra skick också med tanke på svaveldirektivet som träder i kraft nästa år. Jag tycker jag lämnar bolaget med bra kort på handen och mitt i en uppåtgående trend. Jag önskar dem all lycka och hoppas att de klarar de tuffa kommande åren med nya regler.

Arbetsplatsromans blev fall?

För ett par veckor sedan sparkades Viking Grace intendent Taru Kauppinen för att hon lever i ett samboförhållande med nu sparkade Backman.

Det här trots att en romans med vd:n inte är någon uppsägningsorsak, någon sådan klausul fanns inte i arbetsavtalet.

Kauppinen valde då att inte ta strid med bolaget eftersom det enligt henne skulle ha försvårat Backmans ställning i bolaget. Hon hade hunnit jobba ett år på Grace.

Enligt Backman har den händelsen inte något med hans avgång att göra.

- Hon är min sambo sedan över ett år tillbaka och det här hänger inte ihop. Det här är ett börsbolag och beslut fattas nog baserat på andra saker än samboförhållanden, säger Backman.

DI Mikael Backman, 47, tillträdde som vd för Viking Line i februari 2010. Han flyttade då från Florida till Mariehamn med sin familj.

Backman har en lång erfarenhet av ledande poster inom internationell rederiverksamhet.

Läs också