Hoppa till huvudinnehåll

"Borgå är värt ett konstmuseum"

Bara en liten del av Yrjö A. Jänttis konstsamling finns tillgänglig för publiken i Borgå. Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Det är många Borgåbor som nu stöder tanken på ett konstmuseum i Borgå. Adressen för ett konstmuseum har fått 1 300 underteckningar.

Brita Andersson vill få all Borgåkonst under ett och samma tak. Bild: Yle/Mikael Kokkola brita andersson

Borgå stad äger en ansenlig konstsamling som består av omkring 4000 verk. Allt från Edelfelt och Vallgren till samtidskonst. De flesta av verken förvaras dolda för allmänheten.

Nu vill värdinnan på Hommanäs gård i Borgå - Brita Andersson – få till stånd en ändring. På hennes initiativ har namnen samlats in.


- Den stora framgången med namninsamlingen visar klart att folk verkligen är intresserad av ett konstmuseum i Borgå, säger hon.

- Min tanke är att det inte krävs något nybygge. Istället kunde man börja med att undersöka de faciliteter som står till förfogande, till exempel Valtimohuset invid Krämaretorget. Det är viktigt att museet lätt kan nås med buss.

Bara utrymmesfrågan kan klaras av tror Brita Andersson nog att den ekonomiska utmaningen går att lösa med hjälp av sponsorer.

Intressant och värdefull konst finns i mängder i stadens ägo. Enbart Yrjö A. Jänttis konstsamling består av 1250 verk. Nu visas endast en bråkdel av dem i Konsthallen. Borgå Museum besitter en ytterst värdefull konstsamling och till exempel i Borgå gymnasiums samlingar finns ett 60-tal verk.

Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland