Hoppa till huvudinnehåll

Flickor allt tidigare i puberteten

Det finns hjälp mot akne
Det finns hjälp mot akne Bild: ©iStockphoto.com/sumnersgraphicsinc håkan granlund

Puberteten startar allt tidigare hos barn överallt i västvärlden. Särskilt flickor börjar utvecklas tidigare - det är forskarna överens om. Pyskosocialt har det ändå inte skett någon förändring. Ett barn som tidigt har en kropp som ser vuxen ut är fortfarande mentalt ett barn – och det kan vara svårt för både barnet och omgivningen att förstå.

I mitten av 1800-talet fick en flicka sin första menstruation när hon var 17 år. Idag inträffar det i medeltal i 13-årsåldern. Brösten utvecklas normalt ett par år innan menstruationen kommer igång. Men i början av 1990-talet märkte amerikanska forskare att allt fler flickor fick bröst redan i 8-9-årsåldern. Forskarna ansåg först att det berodde på att barnen i USA var så feta, men numera anser man att det också finns andra orsaker till tidigare pubertet. Hormonstörande ämnen i miljön och höga stressnivåer i familjen har bland annat ansetts skynda på kroppsutvecklingen.

Överviktiga pojkar utvecklas senare

Också hos oss syns trenden bland flickor, men det är inte fråga om drastiska förändringar. Lotta Sjöblom som har jobbat som skolhälsovårdare i Helsingfors säger att det fortfarande är ovanligt att flickor får bröst i trean.

- Det är i fyran eller oftast femman som de flesta börjar vissa tecken på pubertet, säger Lotta. Jag ser inte så mycket väldigt tidiga flickor. Däremot tycker jag det är vanligare med pojkar som är väldigt sena.

Flickor med övervikt kommer generellt tidigare i puberteten, medan överviktiga pojkar är senare än andra.

-Det här brukar jag ta fram som argument om barnen kanske borde tänka på sin vikt. För dem är det mycket viktigt att inte vara tidigare eller senare än andra, säger Lotta Sjöblom.


Tidig pubertet ökar risken för mentala problem

Barn som tidigt kommer in i puberteten och börjar se ut som unga vuxna har en större risk för mentala problem och ätstörningar, säger Rasmus Isomaa, doktor i utvecklingspyskologi.

- Ett av problemen med tidig pubertet är att psyket inte är moget. Kroppen kan vara flera år äldre än psyket. Ett barn kanske vill gå ut och klättra eller åka pulka, men frågar sig om man får det med den kropp man har.

Problematiskt kroppsideal

Enligt Rasmus Isomaa är det bästa man som förälder kan göra i det pubertala skedet att ge barnen tid. Barnen ska visserligen bryta sig loss, men om de ska bryta sig loss behöver föräldrarna finnas där. Annars har barnen inget av frigöra sig från.

Barn behöver också förstå att alla ser olika ut. Isomaa påminner om att särskilt flickor idag har ett ytterst snävt kroppsideal.

- Man kan se hur flickorna drabbas. Pojkar är enligt forskning lite oftare deprimerade före puberteten, medan flickors risk för att bli deprimerade är dubbelt så stor som pojkarnas när de kommer in i puberteten.

Isomaa förklarar skillnaden med att pojkar lättare passar in i kroppsidealet för män. För att nå idealet så borde en flicka egentligen bara växa på längden och ha stora bröst fastän hon är smal.

Läs också: Marcus Rosenlund: När selfie blir ett fult ord


Hör mer om barns pubertet i Familjeliv på lördag 22.3 kl.9:03 och måndag 24.3 kl.11:03 i Radio Vega.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP