Hoppa till huvudinnehåll

I november blir Leif Sjöströms figurer kött och blod

En dramatisering av Leif Sjöströms serie Folkets Dagblad sätts i höst upp på Wasa Teater. Premiär blir det den 15 november.

Leif Sjöström arbetade som serietecknare på Vasabladet, fram till sitt plötsliga insjuknande och död i februari 2012. Det var ett år senare, i februari i fjol, som hans tidigare kollega Patrik Back kläckte idén att göra teater av Sjöströms serie.

Teaterchef Ann-Luise Bertell berättar att det var i samband med auditionerna för Fighting Star som Back kom med det geniala förslaget.

- Det var som om en blixt slog ner i bordet, säger Bertell. Det är ju så med de allra bästa idéerna, man tänker: "varför har inte jag kommit på det här förr?"

Leif Sjöström blev bara 54 år
Leif Sjöström blev bara 54 år Leif Sjöström blev bara 54 år Bild: YLE/Rolf Granqvist leif sjöström
Det kändes som att det här inte var färdigt, säger Back om kollegan Sjöströms hastiga bortgång. Vänner och kollegor funderade om det var nånting man ännu kunde göra.

- Jag kan inte säga i vilket läge jag kom på den här idén, men dels tänkte jag att det ju tidigare har gjorts teater på bas av serier, dels att replikerna ju är färdigt skrivna!

Elva skådespelare kommer att medverka i uppsättningen, bland dem Ylva Ekblad, Susanne Marins och Johan Fagerudd. Håkan Omars kommer bland annat att axla en av de tyngsta rollerna, nämligen veteranpolitikern Ole Norrback, som ofta figurerade i Folkets Dagblad.

Se också: