Hoppa till huvudinnehåll

Kroniskt trötthetssyndrom - okänt bland finska läkare

Narkolepsi gör att man drabbas av en oemotståndlig trötthet när som helst under dagens lopp. Bild: Yle/Pekka Sipilä
Narkolepsi gör att man drabbas av en oemotståndlig trötthet när som helst under dagens lopp. Bild: Yle/Pekka Sipilä Bild: Yle/Pekka Sipilä utmattning

Christel Rimaila sökte upp specialläkare i fem år, innan hon fick diagnosen kroniskt trötthetssyndrom.

- Jag besökte en mängd olika specialister innan jag fick min diagnos. Och det var nog slumpen som ledde mig till den läkare som kunde ge diagnosen, konstaterar Christel Rimaila.

Idag är hon sjukskriven. Sjukdomen drabbar både den fysiska konditionen och det kognitiva tillståndet.

- Ordet hjärndimma är ett bra uttryck för mitt tillstånd. Koncentrationen och minnet är sämre. Rent fysiskt så är orken borta, berättar Christel Rimaila.

Bland läkarna i Finland är det få som känner till sjukdomen. För patienternas del leder det här till att de bollas från specialist till specialist.

På Folkpensionsanstalten ser sakkunnigläkare Hannu Vanhanen med kritiska ögon på en lättvindig användning av diagnosen. Hittills har den diagnosticerats betydlig mindre i Finland än i de övriga nordiska länderna. Nu ser han att den är på väg hit.

- Det är viktigt att andra sjukdomar som påminner om kroniskt trötthetssyndrom utesluts. Annars kan vården bli fel, säger Hannu Vanhanen sakkunnig på Folkpensionsanstalten.

Uppskattningen om hur allmän sjukdomen är varierar, enligt vissa rör det sig om tiotusentals människor som har den i Finland. Men siffran får inget stöd på Folkpensionsanstalten.

- Den siffran är jag tveksam till, enligt min uppfattning kan det röra sig om cirka tusen fall, säger Hannu Vanhanen

Läs också: En lång jakt på diagnos och mer om de kontroversiella behandlingsmetoderna.

Hör mer om kroniskt trötthetssyndrom i Radar fredag 21.3 kl.11.03 och lördag 23.3 kl.12.05 i Radio Vega

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes