Hoppa till huvudinnehåll

Nazisten som gjorde helomvändning

Johnny Höglin.
Idag föreläser Johnny Höglin om sin tid som nazist Johnny Höglin. Bild: Privat johnny höglin

Under många års tid var Johnny Höglin en av Sveriges mest föraktade nazister. Han var en känslokall krigsmaskin som inte drog sig för att använda våld eller vapen. Idag har han lämnat den destruktiva miljön som höll på att kosta honom livet.

Höglin kommer från ett missbrukarhem och växte upp i en kaosartad miljö. I tonåren var han väldigt mottaglig för den gemenskap de nazistiska grupperingarna erbjöd. Det massiva och hårda i nazismens budskap var väldigt lockande. Det är antingen eller svart eller vitt, det finns inga gråzoner.

- Jag fick ett slags falskt självförtroende och började svälja propagandan om att jag var mycket bättre än alla andra. Jag var vit och hade nordisk härkomst. Jag mådde rätt dåligt på den tiden och där kommer de och boostar mitt självförtroende som på beställning, berättar han.

Den acceptans Höglin fick genom de nazistiska grupperingarna blev som en väckelse för honom.

- Jag fann min roll och kände att jag ville viga hela mitt liv åt nazismen. Jag tyckte att livet blev bättre på många olika sätt, minns Höglin.

Propaganda och misshandel

Ganska snabbt fäste Höglin sin ställning inom gruppen. Vid 21-års ålder var han med och grundade Eskilstuna Nationalsocialister. Alla mindre gäng samlades till organisationen E-Tuna NS med omkring 70 medlemmar och Höglin var en av de bärande krafterna.

Politiska motståndare likt vänsteraktivisterna föraktades mest. Medlemmarna spred nazistisk propaganda, hotade och utsatte sina motståndare för misshandel.

Jag fann min roll och kände att jag ville viga hela mitt liv åt nazismen

- Jag var känslomässigt helt avtrubbad på den tiden, minns Höglin.

Flera gånger under sin tid som aktiv nazist hamnade Johnny Höglin i trubbel med rättvisan på grund av våldsbrott. Han är dömd för misshandel och för hets mot folkgrupp men har aldrig suttit i fängelse. Han övervakades av SÄPO, den svenska Säkerhetspolisen, som med jämna mellanrum sökte upp honom för att leta efter vapen.

Sonen blev vändpunkt

Efter nio år som en av Sveriges mest aktiva nazister började Johnny Höglin ifrågasätta sig själv och den rörelse han så aktivt hade varit delaktig i.

- Det råder en oerhörd dubbelmoral i nazismen. Propagandan är en sak men sen gör man tvärt emot vad man själv predikar. Broderskapet och en för alla-tänket var bara en dålig illusion, förklarar Höglin.

Droppen kom då hans så kallade vänner lämnade honom för att bli halvt ihjälslagen av antifascister.

- Då var det min tur att ta bladet från munnen och säga rent ut att ni påstår er vara ena jävla krigare men det är bara skitsnack, säger Höglin.

Den riktiga vändpunkten kom då Johnny Höglin fick veta att hans dåvarande flickvän väntade barn. Den värld han levde i var inget för ett en liten baby. Mitt i stunderna av tvivel kom Höglin i kontakt med en iranier som ville föra en öppen debatt om rasism.

- Ironiskt nog var det en iranier som kom fram till mig och erbjöd sin hjälp. Han sade till mig att han tycker illa om det jag gör men inte om mig som människa. Det var väldigt omvälvande.

Ingen rosa Disney-film att bryta upp

Att komma ur de destruktiva beteendemönstren som varit en så stor del av Johnny Höglins liv tog många år.

- Du vaknar ju inte upp dagen efter och tycker att livet är som en rosa Disney-film med glitter och regnbågar. Du skall göra upp med dina känslor, värderingar, mekanismer, hatet, med livet helt enkelt. Du skall också göra upp med dina tankar om framtiden – det är mycket, säger Höglin.

Välj inte någon annans illusion, välj din egen verklighet

Idag jobbar Höglin som personlig assistent i en skola. Han bor tillsammans med sin son, går på gym och tycker om att laga mat. Höglin reser runt i skolor och föreläser om sitt nazistiska förflutna och om destruktiva miljöer för ungdomar.

- Min devis som jag försöker förmedla till ungdomarna är; välj inte någon annans illusion, välj din egen verklighet, det brukar gå hem, säger Höglin.

Läs också