Hoppa till huvudinnehåll

Äggmuffins a´la Lotten

Äggmuffins
Äggmuffins Bild: Lotten Lindborg-Suhonen äggmuffins

Amatörkocken Lotten Lindborg-Suhonen som är en av deltagarna i Finlands Masterchef delar med sig av sitt bästa brunchrecept.

Äggmuffins är en läcker och lättlagad rätt på hemmabrunchen. Använd gärna en silicon- eller plåtform i vilken du placerar engångs pappersformar. Värm ugnen till ca. 200 grader.

Ingredienser till basen

4-5 ägg beroende på deras storlek
Knappa 2 dl vätska, gärna grädde för fyllig och mjuk smakupplevelse. Man kan också lämna bort vätskan och öka med 2 ägg om man vill.
Salt och peppar. Salta ordentligt om du bjuder den som små förrätter eller liknande, lite mindre om det gäller frukost.

Ingredienser till fyllningen

Råa eller konserverade sparrisknoppar
Tjock skiva med getost
Pinjamnötter

Andra goda tänkbara fyllningsingredienser:

Mögelost och gräslök
Soltorkade tomater och basilika
Gårdagens kyckling
Räkor med rom på
Lax i alla former
Stekt lök och parmesan
Tacoköttfärs och chili

Du kan egentligen använda vad som helst som du har liggande i kylen. Lägg ganska mycket fyllning i formarna. Muffinsarna är klara på ca. 10-15 min, tillagningstiden beror på ugn.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Strömsö söker ny kock

    Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

    Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

  • Återanvänd schampoflaska och garn i ett armband

    Bli en superåtervinnare!

    Schampoflaskor och tvålförpackningar av hård plast är utmärkt pysselmaterial. De fungerar fint som botten till de här armbanden. Passligt pyssel att göra med barn och unga eller som små presenter att ge bort.

  • Rita en mandala och bli lugn

    Behöver du koppla av? Rita en mandala!

    Mandala är ett sätt att teckna för dem som tror att de inte är så bra på att rita. En mandala blir alltid lite finare än man trodde att den skulle bli.

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

  • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

    Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

    Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

    Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

    Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

  • Lampa av betonglera

    Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

    Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

  • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

    Gör en egen unik lampskärm

    Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

    Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

    Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

  • Lyxig frukost med långbakad frukt

    En smakexplosion vid dagens viktigaste mål.

    Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.