Hoppa till huvudinnehåll

Minnesmärke över Utöyaoffer upprör känslor i Norge

Bild: Jonas Dahlberg Studio jonas dahlberg

Planerna på ett nationellt minnesmärke över offren i Utöya upprör känslor i Norge, skriver norska medier.

Många anhöriga till personer som föll offer för massmördaren Anders Behring Breivik accepterar inte det konstverk av svensken Jonas Wahlberg som ska uppföras på Sörbråtennäset i Hole. Näset sticker ut från Tyrifjorden och därifrån är det fri sikt ut mot Utöya där Breivik kallblodigt sköt ned ungdomar.

Meningen är att Memory Wound-minnesmärket ska visa upp namnen på samtliga offer. Själva minnesmärket blir till så att en remsa på 3,5 meter helt enkelt kapas bort från näset. Projektet kostar cirka 3,5 miljoner euro.

Enligt konstnären ska den tomma platsen symbolisera det bestående stora ärr som finns i nationen efter händelserna där, och att tomheten ska visa att någonting för alltid kommer att saknas.

Föräldrar blev inte tillfrågade

Föräldrar som intervjuas i norsk tv säger att de inte vill att deras barns namn graveras in i klippväggen och att de inte vill att någon ska göra pengar på deras lidande.

De anhöriga blev inte tillfrågade om huruvida de vill att namnet på deras käraste ska vara med eller inte.

- Vi känner oss överkörda av att saker bestäms över våra huvuden, säger en mamma till NRK

Också invånare i närheten kritiserar valet av plats. De säger att de inte vill påminnas om hemskheterna varje dag. Det var norska staten som valde platsen för minnesmärket.

Brevik dödade 77 personer i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011.

Se mera bilder på det planerade minnesmärket

Läs också