Hoppa till huvudinnehåll

OSSE till Ukraina gläder Tuomioja

Bild på tidigare utrikesminister och Europaparlamentariker Erkki Tuomioja.
Bild på tidigare utrikesminister och Europaparlamentariker Erkki Tuomioja. Bild: EPA PHOTO LEHTIKUVA FILES/MARKKU ULANDER/tk/mda utrikesminiseter

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) anser att det är ett gott tecken att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE kan sända observatörer till Ukraina.

- Det är ett litet men viktigt tecken på det internationella samfundets strävan att verka tillsammans för att lösa krisen i Ukraina, skriver Tuomioja i sin blogg.

Beslutet att sända observatörer fattades tillsammans av 57 medlemsländer. Utom EU-länderna var också Ukraina, USA och Ryssland med om beslutet.

- Det är viktigt att vi har fått med Ryssland i det internationella aktiviteten i Ukraina. Det löser inte krisen men kan förhoppningsvis hindra att den fördjupas och utvidgas, skriver Tuomioja.

Ryssland: Inte till Krim

Ryssland välkomnar OSSE:s observatörer i Ukraina, men hälsar dem inte välkomna till Krim. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE beslöt i fredags att skicka hundra civila observatörer till Ukraina.

Senare kan mängden utökas med till och med 400

Det ryska utrikesministeriet säger i ett uttalande att man önskar att observatörernas objektiva arbete kan hjälpa Ukraina att lösa sin inre kris. Ministeriet påpekar att OSSE:s operation återspeglar de nya politiska och territoriella realiteterna, då den inte sträcker sig till Krimhalvön eller staden Sevastopol.

Tidigare i veckan stoppade Ryssland tre gånger OSSE från att inleda en fullskalig operation i Ukraina.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes