Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistrikten tar emot reformen med öppna armar

Bokstäver som bildar ordet sote
Bokstäver som bildar ordet sote Bild: Yle Uutisgrafiikka Social- och hälsovårdsreformen (Sote),vårdreform

Ledarna för sjukvårdsdistrikten är mycket nöjda med överenskommelsen om social- och hälsovårdsreformen. Reformen beskrivs som historisk, trots att den i praktiken ännu kräver mycket jobb och problemlösning.

- Jag tycker det här är ett modigt och långsiktigt beslut, där flera av de mål man hade satt upp för reformen förverkligas. Vi vet ännu inte allting, men det jag har hört är en bra grund för fortsättningen, säger sjukvårdsdistriktets direktör Hannu Leskinen vid Uleåborgs universitetssjukhus.

Rauno Ihalainen som leder sjukvårdsdistriktet i Tammerfors är inne på samma linje.

- Det här är en viktig, historisk linjedragning inom hälsovården. Ser man på det här ur medborgarens synvinkel, når linjedragningen de mål som hade satts upp. Den tryggar tillgången till tjänster både hos oss och i hela landet, säger Ihalainen.

Också i Åbo tar chefen för sjukvårdsdistriktet, Olli-Pekka Lehtonen, emot reformen med öppna armar. Han betecknar reformen som en stor förändring, som för Finland närmare många andra europeiska länder, bland annat med tanke på att distrikten nu ska ordna med vård för ett betydligt större befolkningsunderlag än tidigare.

- Det stora befolkningsunderlaget ger möjligheten att ordna hälsovårdstjänsterna på ett lämpligt sätt. I fortsättningen kan vi också sköta närtjänsterna bättre än tidigare, säger direktören för Kuopio sjukvårdsdistrikt, Risto Miettunen.

"Vi måste fundera på hur demokratin ska tryggas"

Det är främst de praktiska problemen som oroar sjukvårdsdistriktens ledning.

- Det här är ett stort hopp. Det kräver mycket jobb och lösningar för hur tjänsterna ska organiseras, säger Hannu Leskinen i Uleåborg.

Rauno Ihalainen i Tammerfors påpekar att de fem social- och hälsovårdsområdena är stora helheter.

- Vi måste fundera på hur man ska trygga demokratin i besluten inom dem, säger han.

Olli-Pekka Lehtonen som basar för sjukvårdsdistriktet i Åbo, riktar blickarna utomlands.

- Nu är vi som Danmark eller Belgien, och av dem kan vi också lära oss.

Så här går diskussionen kring social- och hälsovårdsreformen på Twitter:

Läs också:
Östnyland kan bli del av enormt vårdområde
"Både lättnad och orosmoment för kommunerna"
"Regeringen kom till en återvändsgränd"
Överenskommelse om hälsovårdsreformen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes