Hoppa till huvudinnehåll

Axel Slangus regisserade Sockenskomakarna för Rundradion

Pjäsen Sockenskomakarna (Nummisuutarit), som skrevs 1864, är ett av Kivis mest kända verk. Historien om sockenskomakaren Esko som beger sig på bröllopsfärd spelas så gott som varje år på någon sommarteater.

Sockenskomakarna påminner om Kivis andra storverk Sju bröder: handlingen utspelas på landsbygden, och texten genomlyses av godlynt humor. Ett genomgående tema i pjäsen är girighet och dess belöning. Orsaken till Eskos bröllopsfärd är nämligen hans snikna föräldrar, som inte vill se ett visst arv falla i fel händer.

I Radioteaterns version från 1953 spelas Esko av Börje Lampenius (till höger på bilden ovan). Hans föräldrar Sebedeus och Marta spelas av Eric Gustafsson samt Gundel Henrikson. May Pihlgren spelar familjens fosterdotter Jaana, som är förälskad i byns unge smed (Leif Wager).

Radioteaterns pjäs regisserades av Axel Slangus (till vänster på bilden ovan), som själv spelade Esko i stumfilmen Sockenskomakarna (1923). Filmen räknas som en av de mest sevärda av de finska stumfilmerna.

Text: Katja Bargum

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.