Hoppa till huvudinnehåll

"Jag vill göra en insats för något större"

Finländska fredsbevarare i Namibia 1989
Finländska fredsbevarare i Namibia 1989. Finländska fredsbevarare i Namibia 1989 Bild: UN Photo/Milton Grant förenta natinoerna

I år har rekordmånga sökt till Finlands internationella beredskapstrupp. De flesta, som Anders Stenman, siktar på en karriär inom fredsbevaring.

Hela 844 personer anmälde sig till inträdesproven för Finlands internationella beredskapstrupp och 542 var kvalificerade för provet.
Anders Stenman är en av dem som redan har påbörjat sin utbildning. Han gjorde den första övningen förra sommaren och ska vara med på två till. Efter det är han redo att vara i beredskap och kan skickas iväg utomlands.

Finland deltar alltid som just fredsbevarare i operationer utomlands. Det handlar om Nato-, EU- eller FN-operationer, så de som söker sig till den internationella utbildningen är oftast intresserade av en karriär inom fredsbevarande. Men även fredsbevarare kan råka ut för kritiska situationer, trots att deras egentliga uppgift handlar med om att hjälpa civila och lugna ner läget.
Risken för att bli dödad eller att råka ut för en farlig situation har Anders ändå inte tänkt på.

Anders Stenman anders stenman

- Risken finns givetvis men jag har inte funderat desto mer på det än. Det blir nog aktuellt senare, men just nu tänker jag bara att jag deltar i övningarna och ser vad som händer sedan.

Anders ville bli en del av beredskapstruppen för att kunna göra en insats för sitt eget land, eller det landet dit han eventuellt blir skickad.

- Känslan av att göra en insats för något större. Att göra något som är betydelsefullt. Jag tror det är det som lockar många.

Försvarsmakten marknadsför på Youtube

Kapten Ilkka Mäki-Ullakko är en av dem som rekryterar människor till den internationella beredskapstruppen. Han tror att den stora ansökningsmängden i år delvis beror på en effektiverad marknadsföring från försvarsmaktens sida. Det har satsats på mer information och spännande Youtube-videor.

- Jag tror intresset för krishantering är stort, men vår effektiverade rekrytering har också påverkat ansökningarna, säger han.

För att bli antagen måste man klara flera olika prov – både ett psykologiskt test, där man bevisar att man kan fungera som ledare, ett fysiskt test och ett prov i engelska.

Läs också: Rekordmånga sökte till internationell beredskapstrupp

Nyligen publicerat - X3M