Hoppa till huvudinnehåll

Juulia Turkkila siktar på final

Juulia Turkkila
Turkkila försvarar Finlands färger vid VM. Juulia Turkkila Bild: EPA/ValdrinXhema/AllOverPress turkkila

Juulia Turkkila representerar tillsammans med isdansparet Henna Lindholm och Ossi Kanervo de blåvita färgerna vid konståknings-VM i Japan. För Turkkila är mästerskapet hennes fjärde, och målsättningen är att nå final.

Turkkilas förberedelser inför VM har störts av en smärre ankelskada hon åkte på för två veckor sedan. Hon har genomfört annorlunda men högkvalitativa träningar inför tävlingarna i Saitama.

- Jag är positiv inför VM. Skadan ändrar inte på innehållet i mitt program, jag kan genomföra allt som planerat. Mina tidigare erfarenheter gör det enkelt att koncentrera mig på uppgiften, säger Turkkila i ett pressmeddelande från konståkningsförbundet.

En 18:e plats från VM-tävlingarna 2012 är Turkkilas bästa placering i karriären och målsättningen denna gång är att nå final.

- Säsongen har vairt bra och formkurvan har visat en stigande trend. Jag vann FM-guld och kom på tolfte plats vid EM. Lyckas mina svåra hopp får jag bra poäng och piruetterna har dessutom en hög svårighetsgrad, förklarar Turkkila.

Dans med finska förtecken

För Henna Lindholm och Ossi Kanervo blir VM duons andra. Målsättningen är att via en avslappnad insats i det korta programmet få åka det fria programmet genom att nå in bland de 20 bästa paren.

Finnstep är den obligatoriska dansen i det korta programmet och där har Lindholm och Kanervo fått draghjälp av Susanna Rahkamo, som tillsammans med Petri Kokko utvecklade den snabba dansen.

- Susanna har hjälpt oss en hel del med koreografi och genomförande. Finnstep är snabb och lättsam, men även vacker och itnressant, belyser Lindholm.

Juulia Turkkila är i elden på torsdagen i det korta programmet och hoppeligen på lördagen i det fria programmet.

För Lindholm och Kanervo gäller fredagen och lördagen som tävlingsdagar.

Damernas korta program sänds torsdagen den 27.3 på TV2 med start klockan 18.00.

Yle sänder det mesta från konståknings-VM i Saitama.

Läs även: Text inför VM på internationella förbundets webbplats