Hoppa till huvudinnehåll

Sextetten överens om budgetramar

Statsminister Jyrki Katainen. Bild: Lehtikuva rambudget

Ledarna för regeringspartierna har nått en överenskommelse om budgetramarna. Regeringspartiernas ledare diskuterade budgetramarna i statsministerns residens Villa Bjälbo under tisdagen.

På eftermiddagen tog ledarna för regeringspartierna en paus för att presentera förslagen för sina respektive riksdagsgrupper. Hela regeringen träffades efter sina gruppmöten för fortsätta diskutera budgeten på Ständerhuset.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) sade att han anser att beslutet är viktigt för att få ett slut på skuldsättningen.

Jutta Urpilainen var nöjd med beslutet. Bild: Lehtikuva finansminister

- Med hjälp av det här kommer vi mycket framåt, sade Katainen.

Statsminister Katainen berättade ändå inte närmare om budgetens innehåll.

- Det var ett smärtsamt beslut för alla, konstaterade Katainen.

Katainen ville heller inte ta ställning till om alla regeringspartiernas ledare kommer att föreslå för sina riksdagsgrupper att förslaget godkänns.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) var nöjd med rambudgetbeslutet.

- Jag tycker vi har fått till stånd en riktigt bra helhet, sade Urpilainen, då hon var på väg till sin egen riksdagsgrupps möte.

Tyngdpunkten på nedskärningar

Enligt Yles uppgifter håller man på att avstå från principen att hälften av inbesparingarna ska göras genom nedskärningar och hälften genom skattehöjningar. Veterligen läggs tyngdpunkten en aning mera på nedskärningar. Regeringen planerar också ett sysselsättningspaket på minst 300 miljoner euro.

Målet har varit att slutföra ramförhandlingarna under tisdagens lopp.

Statsminister Jyrki Katainen beskrev på måndagen förhandlingarna som ytterst svåra, eftersom det handlar om så omfattande inbesparingar. Katainen uppgav också att de ideologiska skillnaderna mellan regeringspartierna i högre grad hade börjat prägla överläggningarna.

Bland de förslag som avhandlades på måndagen ska ha funnits en höjning av mervärdesskatten, en beskattning av barnbidragen och en sänkning av skatteavdraget för arbetsresor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes