Hoppa till huvudinnehåll

Ultranationalistisk ledare dödad i Ukraina

Oleksandr Muzytjko i staden Rivne i västra Ukraina den 28 februari 2014. Bild: EPA / Petro Hromyh muzytjko

Den ukrainska ultranationalistiska ledaren Oleksandr Muzytjko har dödats i en skottväxling med polisen. Samtidigt har landets försvarsminister avgått.

Enligt Ukrainas inrikesministerium sköts Oleksandr Muzytjko på ett café i samband med att polisen försökte gripa honom och några andra ultranationalister. Muzytjko ska ha öppnat eld mot polisen i samband med ett flyktförsök.

Den 51-åringe Muzytjko var en framträdande profil i ultranationalistiska Högra sektorn. Han blev känd under demonstrationerna mot president Viktor Janukovytj som utbröt i Kiev i november ifjol.

Han har tidigare suttit i fängelse, och har uttalat sig väldigt grovt nedsättande om bland annat judar, kommunister och ryssar. Ryssland har upprepade gånger uttryckt sin oro över att Högra sektorn utgör ett hot mot Ukrainas ryska minoritet.

Ukraina fick ny försvarsminister

Samtidigt har Ukraina fått en ny försvarsminister. Ihor Tenjuch - som har fått kritik för hur han har hanterat krisen i landet och det spända säkerhetsläget - lämnade in sin avskedsansökan på tisdagen.

På måndagen beslöt Tenjuch att kalla tillbaka de ukrainska trupperna från Krimhalvön. Han motiverade sin avskedsansökan med att han inte vill sitta kvar om det är många som tycker att han inte sköter sin uppgift bra.

Först rapporterades det att parlamentet inte beviljade avskedsansökan, men senare godkändes den. Ny tillförordnad försvarsminister blir Mihailo Koval.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes