Hoppa till huvudinnehåll

Barnfamiljerna skulle spara för allas bästa

Under recessionen på 1990-talet måste alla dra sitt strå till stacken för nationens ekonomi. Men i synnerhet barnfamiljernas förmåner sattes under lupp. Och till förmånerna hörde barnbidraget, som delas ut åt alla.

Barnbidraget blev lagstadgat i Finland 1948. Före det hade föräldrar som jobbbade statligt fått barnbidrag. 1948 fick de fattigaste familjerna också familjetillägg.

Barnbidraget i Finland är oberoende av inkomst, men graderat enligt antalet barn. Bidraget är skattefritt och utbetalas för barn under 17 år som är bosatta i Finland. Ensamförsörjare kan få förhöjt barnbidrag.

Barnbidraget har väckt politisk debatt under hela den tid det har existerat. Under 1990-talets lama diskuterades barnbidragets berättigande för rikare familjer extra mycket. Dessutom blandade man in föräldrars rätt till avdrag för barn. Antalet minderåriga barn kan påverka föräldrarnas beskattning exempelvis genom underhållsskyldighetsavdraget.

Men de som led av nedskärningarna var oftast de som hade det fattigast. Under recessionen hade många barnfamiljer det svårt. Och det var oftast modern i familjen som måste svälja stoltheten och kämpa sig fram, berättar framtidsforskare Vuokko Jurva.

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet