Hoppa till huvudinnehåll

Lapintie: "Vi ville ha en humanare rambudget"

Annika Lapintie
Annika Lapintie Annika Lapintie Bild: Yle eu-kandidat

Nedskärningarna i barnbidraget och uteblivna indexhöjningar av pensioner och sjukvårdsavgifter.
De hör till anledningarna att Vänsterförbundet nu lämnat regeringen efter en utdragen rambudgetförhandling, säger riksdagsgruppens ordförande Annika Lapintie.

- Vi meddelade att vi vill ha ändringar, vi godkänner inte det här förslaget. Då konstaterade statsminister Katainen att vi inte längre kan sitta med. Så vi ville alltså inte lämna regeringen, vi ville ha humanare och jämlikare sparåtgärder och kunde bara inte godkänna regeringens budgetförslag, säger Lapintie.


Vänsterförbundet har suttit i regeringen i tre år och under den tiden fattat beslut om nedskärningar. Varför drar partiet gränsen just här?

- Hittils har vi kunnat fatta beslut som gett mera åt de allra fattigaste, vi har höjt bidragen till arbetslösa, och höjt skatterna för de som förtjänar mycket och det har jämnat ut inkomstklyftorna. Men i det här paketet gick det inte, nedskärningarna riktades mot de som har det svårt, som barnfamiljer. Då gick det inte för oss att godkänna förslaget. Jag tror fortfarande att man kunnat spara på ett bättre sätt.

Lapintie säger ändå att det finns positiva sidor med rambudgeten, som också Vänsterförbundet kan stöda.

- Till exempel momsen höjs inte och det är ju jättebra.

"Vi tar vårt ansvar"

Både statsminister Jyrki Katainen och finansminister har i olika ordalag uttryckt att Vänsterförbundet flyr sitt ansvar då de lämnar regeringen.
Lapintie håller inte med.

- Jag tycker tvärtom att vi tar ansvar då vi säger att vi inte kan godkänna indexfrysningar för dem med lägst pension och nedskärningar i barnbidraget.

Nedskärningarna i barnbidraget beräknas ge 110 miljoner euro. Det är för lite för att berättiga att man skär i stödet till barnfamiljer, menar Lapintie.

- Det är att inte bära ansvar att ta den lätta vägen och skära i barnbidraget i stället för att gräva i budgeten och hitta andra ställen som är jämlikare och humanare.

Vf i opposition

Hur kommer Vänsterförbundets politik att förändras när partiet nu är i opposition?

- Vi kommer förstås att lägga fram egna förslag. De goda beslut som regeringen fattat stöder vi också i fortsättningen, men kommer också med kritik när det behövs, säger Lapintie.