Hoppa till huvudinnehåll

Nylander: Trovärdigheten krävde en bantning av barnbidraget

Mikaela Nylander
Mikaela Nylander Bild: YLE/Stefan Härus mikaela nylander

- Nedskärningaren i barnbidraget är det som smärtar mest, men vi visste att balanseringen av ekonomin kräver åtgärder som känns hos alla samhällsgrupper, säger Svenska folkpartiets gruppordförande Mikaela Nylander i ett pressmedelande.

Nylander anser att regeringen i rambudgeten har sökt socialt rättvisa lösningar i och med att man inte skar ner på ensamförsörjartillägget. Hon poängterar också att de svaga grupperna i samhället har beaktats till exempel genom att indexjustera utkomststödet och genom att inte helt frysa indexjusteringen av övriga socialbidrag.

Därför är Nylander förvånad över att Vänsterförbundet valde att lämna regeringen med hänvisning till att partiet inte kunde godta budgetuppgörelsen.

Barnbidraget har hört till de stöd till familjerna som har hålluts oförändrat sedan 1990-talet, men att man nu skar också här är ett tecken på att hur allvarligt det ekonomiska läget är, anser Nylander, som ser att det är ytterst viktigt att få stopp på skuldspiralen.

Hon välkomnar satsningen på ett 300 miljoner euros tillväxtpaket i rambudgeten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes