Hoppa till huvudinnehåll

"Regeringen gör rätt"

Ole Norrback
Ole Norrback Bild: YLE/Sofi Nordmyr ole norrback

De inbesparingar som regeringen nu har på gång är bra och borde egentligen har genomförts redan för några år sedan. Det tycker Ole Norrback (SFP) som själv satt i regeringen på flera ministerposter under 1990-talet då Finland genomlevde en liknande svacka som nu.

- Problemet är att krisen kommit så långsamt att folk inte riktigt har blivit medvetna om den. Men nu sparar staten vilket är helt riktigt men kommunerna står inför ännu större saneringsbehov, säger Norrback.


Enligt Norrback är kommunerna allt för långsamma på att anpassa sig till en ny verklighet. Skatteöret bara stiger och man upprätthåller byskolor fast det inte finns elever. Samma gäller servicen. Den upprätthålls också fast servicebehovet förändras anser Norrback.

- Det är rimligt att staten tar tillbaka av makten från kommunerna också för att använda resurserna mera effektivt och ge invånarna bättre service inom de resurser vi har. Det är syftet med den hälsovårdsreform vi har, säger Norrback.

Vi borde bli bättre på att ta hand om varandra

Regeringen presenterade natten till onsdagen en vidlyftig plan på åtgärder för att få statens ekonomi i balans. Barnbidragen skärs ner, flera index fryses, och beskattningen av de rika skärps. Enligt Ole Norrback är åtgärderna inte så tokiga och han påminner om att ingen hel generation i mänsklighetens historia har levt under så trygga förhållanden som vi gör just nu. Trots det tycker han att det finns en del att göra när det gäller att ta hand om varandra i vårt samhälle.

- Framförallt unga män slås ut allt för tidigt, fast det tror jag inte alltid är frågan om pengar heller utan om att vi tar hand om varandra. Av folkpensionen i dag går mer än hälften till män under 55 år. De är de som har slagits ut i grundskolan. Och det är inte bara pengar utan också det samhälle vi bygger upp om vi vill ta hand om varandra. Vi är så fokuserade på pengar så vi blir skärrade bara någon minskar lite på våra pengar. Man klagar på Grekland, men vi har mycket att lära oss av dem hur man tar hand om varandra. Det kan dom. De kan inte sköta pengarna men de kan ta hand om varandra, säger Norrback.

Ole Norrback minns också de hårda tiderna på 1990 talet då man minskade pengarna till social och hälsovården och utbildningen. Trots det minskade anslagen då blev resultaten i Pisa undersökningarna bara bättre i grundskolan.

- Nu då vi har ökat pengarna har inte kvaliteten ökat. Det är inte alltid så att med mera pengar får man bättre kvalitet. Ibland får man också bättre kvalitet med mindre pengar då man tvingas tänka lite annorlunda. Vi skall inte vara så hemskt rädda för sådana här förändringar, säger Norrback.

Bra att vänsterförbundet går

Som ett resultat av regeringens budget för nästa år lämnar Vänsterförbundet regeringen i protest. Särskilt motsätter sig Vänsterförbundet nerskärningen av barnbidraget och indexfrysningen av studiestödet och garantipensionen. Ole Norrback tror inte att Vänsterförbundets sorti har någon större betydelse för regeringen.

- Jag tror att det är bara lättare för regeringen. Vänsterförbundet har levt i marginalen hela tiden och alla har väntat at de skall gå. Har man den inställningen så samarbetar man inte bra så jag tror att det är en starkare regering vi har i dag, säger Norrback.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten