Hoppa till huvudinnehåll

Rysktalande och fler kvinnor i Estlands regering

Tallinn
Tallinn Bild: YLE tallinn

Estland fick på onsdagen en ny regering som har betydligt fler kvinnor än tidigare och som för första gången sedan sovjetockupationen har en ryskspråkig minister.

President Toomas Hendrik Ilves utnämnde den blå-röda regeringen under ledning av den 34-årige premiärministern Taavi Rõivas vid en högtidlig ceremoni i Kadriorgpalatset i ett soligt men blåsigt Tallinn. Därefter svor ministarna tjänsteeden inför parlamentet Riigikogu.

Taavi Rõivas regering

Premiärminister Taavi Rõivas (34), Reform
Utrikesminister Urmas Paet (39), Reform
Inrikesminister Hanno Pevkur (36), Reform
Försvarsminister Sven Mikser (40), Socdem
Utbildningsminister Jevgeni Ossinovski (28), Socdem
Justitieminister Andres Anvelt (44), Socdem
Miljöminister Keit Pentus-Rosimannus (38), Reform
Kulturminister Urve Tiidus (59), Reform
Ekonomiminister Urve Palo (41), Socdem
Utrikeshandelsminister Anne Sulling (37), Reform
Lantbruksminister Ivari Padar (49), Socdem
Finansminister Jürgen Ligi (54), Reform
Hälso- och arbetsminister Urmas Kruuse (48), Reform
Välfärdsminister Helmen Kütt (52), Socdem

Koalitionen består av det högerliberala Reformpartiet och socialdemokraterna och har en knapp majoritet. Tillsammans har de 52 av Riigikogus 101 mandat. Den förra koalitionen mellan Reformpartiet och det konservativa IRL hade 55 mandat.

Den förra regeringen föll då premiärminister Andrus Ansip från Reformpartiet meddelade att han avgår.

Det var enligt partikällor tänkt att Ansip skulle byta plats med Estlands EU-kommissionär Siim Kallas. Kallas gav dock upp försöken att bilda regering och återvände till Bryssel. Vad Ansip ska göra i fortsättningen var inte klart på onsdagen.

Taavi Rõivas hör till den nya, unga generationen estniska politiker som inte har så mycket erfarenhet och påverkan av livet under sovjetsystemet. Han var socialminister i den gamla regeringen under Ansip. Han blev nu EU:s yngsta regeringschef.

En annan minister från samma generation är den nya utbildnings- och forskningsministen Jevgeni Ossinovski från socialdemokraterna. Han är endast 28 år gammal och yngst i regeringen. Medelåldern i kabinettet är 43 år. Ossinovski är född i Kohtla-Järve i nordöstra Estland och utbildad bland annat vid London School of Economics.

Ossinovski är den första politiker från den rysktalande minoriteten i Estland som blivit minister sedan sovjetockupationen upphörde på 1990-talet. De rysktalande har aldrig lyckats bilda ett politiskt parti för att driva sina intressen. Majoriteten har i stället stött veteranpolitikern Edgar Savisaars Centerparti.

Den nya regeringen har fem kvinnliga ministrar av 14, vilket är synnerligen mycket för Estland. Den avgående regeringen hade bara en (1) kvinnlig minister då den tillträdde och fick en kvinna till då den manliga kulturministern tvingades avgå i höstas.

Regeringen Rõivas blir kortvarig. Parlamentsval hålls i Estland i mars 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes