Hoppa till huvudinnehåll

Säkrar SaiPa och Kärpät avancemang?

HPK-Kärpät, mars 2014
Hittills är det Kärpät som fått fira på HPK:s bekostnad. HPK-Kärpät, mars 2014 Bild: Str / Lehtikuva kärpät

Två lag har chansen att säkra sin semifinalplats i ishockeyligan ikväll. Både SaiPa och Kärpät leder sina kvartsfinalserier över Jyp respektive HPK med 3-0 i matcher inför de fjärde mötena på bortais.

Enkelt kommer det knappast att bli att komma igen, åtminstone om man får tro statistiken. Iltalehti berättar att man endast en gång i ligans historia avancerat efter att ha legat under med 0-3. Det var Blues som våren 2012 steg från 0-3 till 4-3 i segrar mot KalPa. Alla övriga 22 gånger har laget som lett med 3-0 också tagit sig vidare.

Säsongens skrällag SaiPa har övertygat stort mot ett överraskande blekt Jyp, men Jyväskylälaget har betydligt mer rutin från slutspelshockey och ska inte ännu räknas bort helt och hållet. I förra matchen räddade målvakt Jussi Markkanen sitt SaiPa.

– Vi vann matchen, så inte är jag orolig. Vi fick en läxa på att Jyp aldrig ger upp. Det visste vi och nu fick vi ännu en påminnelse. Vi har lyckats hålla Jyp borta från farliga lägen, vi har spelat uppoffrande och kämpat bra, säger SaiPas tränare Pekka Tirkkonen på klubbens webbplats.

Tuomas Tarkki har hittills överglänsts av Markkanen men han tror att både han själv och hela Jyp klarar av att lyfta sig. På klubbens nätsidor grämer han sig över att laget inte ännu lyckats få till en hel match.

– Det har varit en berg-och-dal-bana. Skillnaderna är små och vi har haft våra chanser, men helheten har inte räckt till. Vi har gjort för mycket enkla misstag som SaiPa utnyttjat. Nu måste vi bara ta en match i tagit, så tråkigt som det låter, och inte tänka längre än det, säger Tarkki.

"Vår tur nu"

I Tavastehus har grundseriesegrarna Kärpät chansen att slå ut HPK, som tog sig till kvartsfinal genom att fälla Jokerit. Alla tre matcher hittills har varit jämna, men Uleåborgarna har varje gång dragit det längre strået.

– Det att vi stundvis lyckats kontrollera matcherna så pass klart har varit en överraskning, men det som inte varit en överraskning är att vi klarat av att utmana Kärpät, säger Marko Tuulola på HPK:s webbplats.

– Vi förlorade den första matchen med två mål, nästa med ett och i den senaste var det först i förlängning, så borde det inte matematiskt nu vara vår tur att vinna på förlängning, sen ta nästa match med ett mål och så vidare, flinar veteranbacken.

De två övriga matchparen kan inte avgöras ännu ikväll. I dem leder Tappara över Pelicans och Blues över Lukko med 2-1 i matcher.

Kvällens matcher:

HPK - Kärpät kl. 18.30
Pelicans - Tappara kl. 18.30
Blues - Lukko kl. 18.30
JYP - SaiPa kl. 18.30

Läs också

Nyligen publicerat - Sport