Hoppa till huvudinnehåll

Skattebetalarna: Köpkraften minskar med 1,1 procent

Skattebetalarna kritiserar regeringen för att beskattningen skärps Bild: Kati Rantala / Yle skattekort

Beskattningen skärps som ett resultat av de beslut som regeringen fattade i samband med rambudgeten. Enligt Skattebetalarnas centralförbund stiger medelinkomsttagarnas skattprocent.


Skattebetalarna r.f. räknar med att köpkraften minskar nästa år med 1,1 procent. Det betyder att en medelinkomsttagares köpkraft minskar med 300 euro. I uppskattningen finns med beräkningar på hur arbetspensionsavgifterna förändras och en uppskattning av inkomst- och prisutvecklingen. Skattebetalarna räknar med att inkomsterna ökar med 1,2 procent och inflationen stiger till 1,9 procent år 2015.

- Resultatet av rambudgetförhandlingarna blev en mager kompromiss, säger Skattebetalarnas vd Teemu Lehtinen. Enligt honom är det en stor besvikelse att regeringen håller fast vid sin linje att skärpa beskattningen.

Skattebetalarna kritiserar också beslutet att inte inflationsjustera inkomstskatteskalorna nästa år. Dessutom innebär högre indirekta skatter att inflationen ökar och det tär på köpkraften. Barnfamiljerna drabbas av ytterligare sänkt köpkraft då barnbidragen sänks, säger Skattebetalarnas vd Teemu Lehtinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes