Hoppa till huvudinnehåll

"Taktik styrde Vänsterförbundets avhopp"

Anne Suominen.
Anne Suominen. Bild: Yle/Mattias Erkkilä anne suominen

Vänsterförbundets avhopp från regeringen handlar mera om partiets image än om de nedskärningar som nu gjordes, bedömer Anne Suominen inrikeschef på Yle Nyheter.

- Den här regeringen har hittills anpassat ekonomin med fem miljarder euro. För nästa år är anpassningsåtgärderna 1,6 miljarder euro.


Enligt Suominen har Vänsterförbundet tidigare lyckats försvara också hårda sparbeslut. De beslut som nu har fattats är inte så fruktansvärt stora när det gäller de mindre bemedlade, säger Suominen. Dessutom kompenseras en del av dem.

- Det här är rätt tid för Vänsterförbundet att lämna regeringen då det är ett år kvar till valet. Partiet har häcklats i riksdagen, framför allt av Sannfinländarna.

Suominen säger också att beslutet om vårdreformen under veckoslutet var lite pinsam för Vänsterförbundet, som fick sitta på bänken bland de andra små partierna medan de två stora regeringsparterna Samlingspartiet och Socialdemokratern kom överens om reformen tillsammans med oppositionspartierna Centern och Sannfinländarna.

Frågan är nu om regeringen kommer att utse två nya ministrar, eller om man omfördelar uppgifterna mellan de nuvarande ministrarna.

- Alla de stora besluten är redan fattade. Det är ett år kvar, trafikministerns och kulturministerns uppgifter kan eventuellt delas upp på andra ministrar. I flera ministerier finns nu också dubbel besättning, konstaterar Suominen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes