Hoppa till huvudinnehåll

Bevattning

Owe och Camilla gör ett halvautomatiskt bevattningssytem
Owe och Camilla gör ett halvautomatiskt droppbevattningssystem Owe och Camilla gör ett halvautomatiskt bevattningssytem Bild: YLE/Strömsö owe salmela

Ett växthus fyllt med egenhändigt odlade tomater, gurkor och paprikor är något som många längtar efter, men – så var det ju det här med semester, villaliv och allt annat som sommaren har att erbjuda och då får man allt lov att tänka efter!

Ett växthus kräver daglig eftersyn, vädringsluckorna skall öppnas på morgonen och stängas till kvällen, plantorna vattnas – i bästa fall fler gånger om dagen och då går det plötsligt inte riktigt ihop med de övriga planerna för sommaren. Till all lycka går allt detta att lösa! Det finns automatiska vädringsanordningar och bevattningen kan skötas mer eller mindre automatiskt.

Vårt bevattningssystem kan man kalla halvautomatiskt, det innebär att någon måste öppna och stänga ventilen till vattentunnan. Den händige plockar lätt ihop delarna till bevattningssystemet själv men för den som vill välja en lite lättare väg finns färdiga bevattningssystem att köpa – det enda du behöver göra är att skruva ihop delarna.

För den som vill satsa lite mera på bevattningsanläggningen finns det på marknaden automatiska bevattningssystem i olika prisklasser – du hittar säkert en som passar dej och dina behov. Bevattningssystemen hittar du i trädgårdsbutiken.

Droppbevattningen placeras så att den går genom hela plantlådan
Det halvautomatiska droppbevattningssystemet Droppbevattningen placeras så att den går genom hela plantlådan Bild: YLE/Strömsö owe salmela
Droppbevattning används inte bara i växthus – du kan också anlägga droppbevattning ute på friland i dina blombänkar och trädgårdsland. På så sätt slipper du släpandet av vattenkannor eller att stå med vattenslangen – istället kan du luta dig tillbaka o trädgårdsstolen och bara njuta av din trädgård.

Och hur står det till i plantkuvösen? Fröna har grott och plantorna vuxit till sig och får så småningom trångt i de små såbrätten. Då är det dags att kruka om plantorna och ge rötterna mera utrymme.
För att optimera tillväxten är det viktigt att rötterna har tillräckligt med utrymme, plantorna är också lättare att sköta – vattna när det är lite mera volym i krukan.
Plantor som har en lång växttid och som du sår tidigt på våren behöver få en större kruka medan t.ex. kålpantorna vanligtvis är så små när de planteras ut att de inte behöver krukas om.
Vid omkrukning kan du välja en lite grövre torv och om du vill så gör du som jag – blandar torv med lite trädgärdsmylla för att få en lite tyngre mylla som bättre behåller fukten.

Trädgård