Hoppa till huvudinnehåll

'Konungens återkomst' höjer förväntningarna

Mittfältaren Hendrik Helmke gjorde ett starkt intryck under sina 21 ligamatcher för FF Jaro sommaren 2013. När det i mars blev klart att 26-åringen återvänder till Jakobstad steg fotbollsfebern ytterligare några grader i den lilla österbottniska staden.

Helmkes insatser i Fotbollsligan under 2013 fick FF Jaros mediateam att dubba tyskbrasilienaren till Konungen av Österbotten i en uppmärksammad kampanj inför säsongens andra österbottniska derby.

Hoppa över Twitterpostning

I medlet av mars nåddes fotbollsvännerna i Jakobstad av glädjebeskedet. Klubben och Helmke hade nått en överrenskommelse och 'konungen' var tillbaka.

– Det känns bra, jag hade det bra senast jag var här. Jag gillar människorna och laget och den fotboll vi spelar. Jag såg fram emot att återvända och är nöjd över att vi kunde komma överrens, säger Helmke till Yle Sporten

Alexei Eremenko, tränare, FF Jaro
Alexei Eremenko nöjd med Helmke. Alexei Eremenko, tränare, FF Jaro Bild: Yle alexei eremenko
Jaro-tränaren Alexei Eremenko hade stor gläjdje av Helmke under de 21 matcher som han spelade i Jaro under 2013 och känner sin nygamla adept väl.

– Han är en bra teknisk spelare som sköter offensiva och defensiva uppgifter, en typisk box-to-box spelare. Det ligger i hans natur att vela slå avgörande passningar framåt i banan, och han har dessutom det tekniska kunnandet att slå de passningarna. Han har inte bara bra idéer, utan passningarna går fram också. Han är stark i närkamperna och en vinnartyp, säger Eremenko till Yle Sporten.

Norge och Europa League lockade

Helmkes insatser under förra sommaren väckte intresse vitt och brett. Den 27 juli gjorde Helmke sin sista match för FF Jaro – efter det bar det av till Norge. Helmke gick på en fri transfer till Trömsö IL och skrev på ett 2,5 år långt kontrakt. För Jaro gjorde han fyra mål och spelade fram till yttterligare sex på sina 21 framträdanden.

Hoppa över Twitterpostning

Han kom att spela 14 matcher varav nio från start och kontraktet mellan spelaren och klubben bröts slutligen i februari.

– Jag kom till en klubb i en förlustspiral. Trycket växte och tiden var svår och det påverkade atmosfären i klubben. Vi lyckades inte hållas kvar i serien och tog oss inte vidare i Europa och då ville jag inte bli kvar. Jag tog ett snack med tränaren och fick möjligheten att gå. Det är jag glad över.

Det är med blandade känslor som 26-åringen blickar tillbaka på valet av klubb. Hans sista veckor med Tromsö blev dessutom dramatiska när han inte återvände i tid till träning.

– Det var ett olyckligt beslut, men sån är fotbollen. Det fanns en del intresserade klubbar och spelet i Europa League lockad i Tromsö. Vi tog oss till gruppspelsfasen och jag fick spela inför 60 000 fans i Istanbul, det kan ingen ta ifrån mig. Det fanns också positiva saker med min tid i Norge.

"There and back again"

Efter skilsmässan mellan spelare och klubb blev det brottom att se sig om efter nordiska alternativ. Relativt snabbt kom ändå Jaro och Jakobstad in i bilden.

– Jag gjorde faktiskt inga testspel. Det fanns klubbar som visade intresse, men i slutändan är det alltid personliga beslut som ligger bakom. Jag väntade och väntade, men sen kom FF Jaro in i bilden och vi diskuterade med styrelsen. Det kändes bra att vara tillbaka i och träna i Jakobstad och glädjande nog fann vi en lösning.

När Helmke senast lämnade Jakobstad, mitt under brinnande säsong var det många som höjde på ögonbrynen. Laget hade nyss klättrat upp på medaljplats i tabellen och såg svårstoppade ut. Helmkes kontrakt under 2013 gav honom möjligheten att lämna Jakobstad utan kompensation för klubben.

När Helmke nu återvänt till Jakobstad ställer många sig den befogade frågan om han igen skall söka sig vidare. Jag vet inte om jag kan diskutera detaljerna i mitt kontrakt, säger Helmke först men tillägger sen:

– Vårt mål var att hitta den bästa lösningen för alla involverade parter. Mer kan jag inte säga, men jag kan inte gå från klubben hur som helst. Det är inte min plan heller.

FF Jaros verkställande direktör Niklas Storbacka bekräftar för Yle Sporten att Helmkes kontrakt i år är av annan karaktär än 2013.

– Sen är det ju ett faktum att vem som helst bli såld eller värvad när som helst, men läget är annorlunda i år än ifjol, bekräftar Storbacka per telefon.

"Vi är individuellt skickligare i år"

Med Helmke i högform var FF Jaro en medaljkandidat, men säsongen slutade ändå i en skadespiral och en blygsam tionde plats. Hendrik Helmke tror själv att årets lag kan upprepa det man gjorde under den förra säsongens två första tredjedelar.

– I Finland handlar det om några få lag i toppen, och nu har några av dessa drabbats av ekonomiska problem. Allt är möjligt. Ifjol visade vi vad vi kan uppnå med vår spelstil och den trupp vi hade. Vi har tappat några namn, men ersättarna är skickliga och smarta spelare.

– Jag ser ingen orsak till att det skulle gå sämre än ifjol. Vi siktar på att det skall bli bättre. Individuellt är vi bättre än ifjol. Nu är det upp till oss i laget att få det hela att fungera från första början. Efter tio matcher vet vi mer om vad som är möjligt, siar Helmke.

Hendrik Helmke är 26 år gammal och siktar fortfarande uppåt och framåt i karriären. För tillfället är det Jaro och ligapremiär mot HJK som ligger i fokus, men tiden får utvisa var den spelskickliga mittfältaren sist och slutligen hamnar.

– Man vill alltid högre upp och spela på en så hög nivå som möjligt. Ifjol fick jag smaka på Europa League och möta lag som Tottenham och Besiktas och det är en helt annan nivå – en nivå alla spelare drömmer om.

– För tillfället trivs jag här i Jakobstad. Jag kan inte nu säga att och i sådana fall vart jag sticker om tre månader eller efter säsongen. Jag tar dagen som den kommer och sen får vi se.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport