Hoppa till huvudinnehåll

Ledarskribenterna riktar blickarna mot följande utmaningar

Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.
Hur blir det med Fennovoimas kärnkraftverk? Klarar regeringen av ytterligare ett obekvämt beslut, frågar sig Vbl:s Stig Nygård. Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut. Bild: Fennovoima aes-2006

Dagens ledare i de finlandssvenska tidningarna handlar om gårdagens rambudgetsbeslut och Vänsterförbundets avhopp från regeringen. Ledarskribenterna diskuterar redan följande stora utmaning, nämligen Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki. Och VF:s avhopp anses vara ett taktiskt drag inför det kommande riksdagsvalet.

Hufvudstadsbladets ledare har tagit fasta på Vänsterförbundets avhopp. Susanna Ginman skriver att regeringen troligen klarar sig bra utan det femte partiet, både Samlingspartiet och Socialdemokraterna har ren tidigare signalerat att de klarar sig utan partiet. Avhoppet var alltså väntat och beredskapen att kompromissa med Vänstern var därför inte särskilt hög.

Men VF såg till att ta ut allt av sin sorti. Vi har riksdagsval om ett år och Vänstern ville visa sina väljare att de håller hårt på principen att minska inkomstskillnaderna. Ginman skriver att väljarna kanske ändå inte låter sig övertygas av det delvis taktiska draget.

Regeringen stoltserar med att höginkomsttagarnas beskattning skärps, men enligt Ginman är skärpningarna verkligt moderata.

Vasabladets Stig Nygård skriver att regeringen har fattat en lång rad obekväma beslut på bara tre dagar. Först social- och hälsovårdsreformen och sedan rambudgeten. Och trots att båda besluten har kritiserats har regeringen ändå tagit kål på kritiken att den saknar handlingskraft och räds obekväma beslut.

Men regeringen kan inte slå sig till ro. Förutom att balansera den offentliga ekonomin måste regeringen nu främja tillväxten och förbättra sysselsättningen. Och de här är stora utmaningar.

Följande stora utmaning är Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki. Nygård skriver att projektet behövs för sysselsättningen, men frågar sig om regeringen nu klarar av ytterligare ett obekvämt beslut?

De flesta ledare spekulerar också i om De Gröna kommer att hoppa av regeringen när de ska fatta principbeslutet om kärnkraftverket. Mats Ekman från tidningen Syd-Österbotten skriver att regeringen nu har fem partier och 112 mandat bakom sig. Om De Gröna hoppar av är mandaten endast 102 (minus talmannen).

Henrik Othman, i Österbottens tidning, skriver att även om regeringen har lagt osthyveln åt sidan har den inte tagit fram storyxan. Det skulle ha varit värre om vi skulle ha fått momshöjningar.

Samlingspartiet skulle enligt uppgift gärna ha gått just den vägen. Finansministeriet har redan för länge sedan visat kalkyler på att en enhetlig momsnivå på 22 procent skulle inbringa en miljard i statskassan. Enligt Othman får det här gårdagens beslut att framstå som plock med småpengar, för momshöjningar skulle verkligen ha drabbat de fattiga.

Tommy Westerlund från tidningen Västra Nyland frågar sig vad VF vinner på sortin? VF har varit med på noterna när regeringen hittills anpassat den offentliga ekonomin med fem miljarder euro. Men det här har enligt Westerlund handlat om ganska abstrakta saker och gårdagens beslut handlade om mera konkreta frågor för väljarna. Nu har nedräkningen till riksdagsvalet börjat och Westerlund tror att Vänstern har resonerat att avhoppet i det här skedet ger bättre förståelse och effekt.

Åbo Underrättelser har också tagit fasta på VF:s avhopp. Torbjörn Kevin anser att Vänsterns uttåg är en klockren politisk handling som väcker passioner. Det är svårt att få synlighet för de egna framgångarna i en mångpartikoalition. VF såg sin chans att utmärka sig med tanke på riksdagsvalet.

Läs också