Hoppa till huvudinnehåll

Nytt och gammalt samlas på trädgårdsmässan

Blomrabatt på trädgårdsmässa
Trädgårsmässan är full av blomsterprakt. Blomrabatt på trädgårdsmässa Bild: Yle/Marie Söderman perenner,Åbo

I morgon öppnar trädgårdsmässan i Åbo mässcentrum med totalt 150 utställare.

Hortonomen och trädgårdsplaneraren Marianne Blom-Salola från Aura är en av dem som är med och bygger upp den visuella delen på mässan.

Eftersom allt fler av hennes kunder vill ha trädgårdar med enbart vita blommor valde hon att skapa en hörna med bara vitt och grönt för att visa hur en sådan trädgård kan se ut.

- Jag använder mycket barrväxter och de vita blommorna här är småblommig klematis från Danmark, vita tulpaner, vita julrosor, magnolia och ett vitblommigt körsbärsträd, säger Marianne Blom-Salola.

En annan trend inom trädgårdsplanering är att trädgården ska vara så lättskött som möjligt.

- Många av mina kunder vill inte ha någon gräsmatta alls på sin tomt, säger Marianne Blom-Salola.

Bild av blommande körsbärsträd
Blommande körsbärsträd på mässan. Bild av blommande körsbärsträd Bild: Yle/Marie Söderman körsbärsblom

Gamla växter till heders

Bland hobbyodlarna finns det samtidigt också ett sug efter det gamla och trygga.

Trädgårdsmästare Aaja Peura har i samarbete med ämnet museologi vid Åbo Universitet och MTT (Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi) planerat en mässavdelning där man kan se och köpa traditionella finska trädgårdsväxter från 1930-1970-talet.

Plantorna och fröerna härstammar från gamla stammar från Fredrika Runebergs trädgård i Borgå och Buckila herrgård. På mässan finns också en privat pelargonsamling.

- De traditionella finska växterna är tåliga, klarar vårt klimat och kommer upp år efter år på samma plats. Det uppskattar folk, säger Peura.

Mässan bjuder också på en fotoutställning med exotiska orkidéer och besökarna får följa med olika demonstrationer. På mässan kan man också få tips om att odla i låda och hur skrot kan användas som inredningsdetaljer i trädgården.

Matnyttigt för restaurerare

I mässan ingår också en helhet för husrenoverare och alla som uppskattar gamla byggnader. Husdoktorn Panu Kaila föreläser om ugnars historia och färgtraditioner och Marianne Hemgård från byggnadsvårdsföreningen Curatio berättar om energisparande i gamla hus.

Mässan ordnas i samarbete med Sydvästra Finlands trädgårdsförening och Yrkesinstituet Livia i Pikis.

Om en månad ordnas en annan trädgårdsmässa, "Trädgårdens vår", i Caribiahallen i Åbo. Arrangör för den är de lokala trädgårdsföreningarna.