Hoppa till huvudinnehåll

Ska vi sjunga "School’s out" i vår?

Kungsgårdsskolan framför "School's Out"
Kungsgårdsskolan framför "School's Out" kungsgårdsskolan

Radiohuset har frågat Svenska Yles webbanvändare vilken låt som borde sjungas i stället, om vi leker med tanken att "Den blomstertid nu kommer" inte får framföras i framtiden. I vår ska eleverna sjunga Alice Coopers School’s Out på skolavslutningen. Det var en jämn kamp in i det sista. Med liten marginal vann ändå "School’s Out" över "Idas sommarvisa" och "Sommartider".

Enligt biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen ska psalmer inte ingå i julfester och skolavslutningar. Motiveringen till uttalandet är att religiösa inslag, som psalmer, inte hör hemma, i skolan under festligheter och stilla stunder. Puumalainen har kommenterat sitt beslut angående firandet av religiösa fester i skolorna. Det är min uppgift att behandla besvär som gäller den offentliga sektorns verksamhet, säger han.

Top 3-listan

 1. School’s Out
 2. Idas sommarvisa
 3. Sommartider
Another brick in the wall med pink floyd :)
Jag föreslår "Internationalen." Det borde tillfredsställa alla postmoderna kulturelitister som vill nedmontera hela samhällets kulturella sammanhållning
"Ingen klocka ringer mer" gillas av barnen och kan bra vara "elevernas sång"

Hur skulle det låta med "School's Out" i skolan?

Vi bad Kungsgårdsskolans årskurs fem att framföra låten. Klassen blev ivrig och övade ett dygn i förväg. Hör och se resultatet i videoklippet. Ett stort tack till klassen och lärare Patrick Kivelä!

Röstningen utsatt för skoj?

Röstningssiffrorna för Alice Coopers låt "School’s Out" skenade iväg under natten efter att omröstningen startat. Under morgonen när vi granskade resultatet hade bidraget cirka 1 500 röster. Under en timme när vi följde med resultatet steg antalet röster från 1 500 till 2 000, väldigt frekvent. I skrivandets stund har låten cirka 7 000 röster. Redaktionen spårade röstningsläget till tidpunkten före röstningen utsattes för detta lysande skämt. Då ledde "School's Out" med två procent.

Tre teorier

 • Många har röstat.
  Omröstningen lockat väldigt många röstare, men det är aningen osannolikt, eftersom alla röster tillfallit "School’s Out" under en längre tidsperiod.
 • Manuell röstning i inkognito läge.
  Folk har kommit överens, exempelvis på ett nätforum, att man tillsammans röstar fram bidraget. Inkognito läget i webbläsaren gör det möjligt att rösta flera gånger från samma webbläsare.
 • Robot.
  Om man besitter kunskap i kodning så är det inte särskilt svårt att bygga en röstningsrobot. Det går dock inte att göra via en vanlig webbläsare.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle