Hoppa till huvudinnehåll

Använd hela citronen - gör skrubb och te av skalet

en halverad citron
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl en halverad citron Bild: YLE/Carina Ahlskog citron,Strömsö (tv-program)

Citronskal är alldeles för nyttiga för att kastas bort. Jag tycker om det där gammaldags helhetstänkandet – att man tar vara på så mycket som möjligt av råvarorna.

De flesta pressar saften ur citroner men slänger skalen, fast det egentligen är där det mesta av nyttigheterna sitter.

Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade och hejdar inflammationer och stärker blodkärl. Dessutom lär vi oss lättare om vi andas in citrondoft.

I små körtlar i skalen finns en eterisk olja som är bakteriedödande, inflammationshämmande och stärker blodkärlen.

Man kan alltså lägga en bit citronskal på ett sår för att hejda blodflödet, eller tvätta sår, brustna blodkärl och åderbråck med citronskalste för att de ska läka ihop.

Den eteriska oljan är också hälsosam att andas in. Doften gör oss pigga och fokuserade och ökar koncentrationen och inlärningsförmågan.

En gång efter att jag stått och rivit citronskal en hel dag kan jag bara instämma - jag kände mig faktiskt ovanligt fokuserad, insvept i citrondoft som jag var.

Men den effekten får man förstås bara av riktiga citroner eller av äkta eterisk olja. De kemiska citrondofterna, som finns i städartiklar och toalettsprayer fungerar inte.

Riv först och pressa sedan

Jag river alltid av skalet innan jag pressar saften ur citronen. Skalet får sedan ligga på ett fat eller en bricka och torka. Rivet citronskal torkar på några dagar och så åker det ner i en burk för senare bruk.

Har jag använt citronklyftor till maten drar jag bort köttet som är kvar och skär skalen i smala strimlor som jag också torkar. Det tar lite längre tid, ungefär en vecka, men hamnar småningom även de i en burk.

Strimlorna använder jag i badvattnet när jag behöver piggas upp, både fysiskt och mentalt eller om jag har sår som behöver hjälp att läka.

Rivet citronskal använder jag till kroppsskrubb eller ett uppiggande te.

Citronskrubben gnids in på fuktig hud
Citronskrubben gnids på fuktig hud Citronskrubben gnids in på fuktig hud Bild: YLE/Strömsö citronskal

Skrubb av salt och citron

Blanda lika delar grovt havssalt och torkade rivna citronskal och lägg i en tätslutande glasburk.

Den här skrubben passar bra i duschen eller bastun. Den är bra när man behöver vakna mentalt eller om man har åderbråck.

Blöt kroppen, ta en näve skrubb och gnid in hela kroppen utom ansiktet. Skölj av.

Alexandra gör två sorters te på citronskal
Supercitronte och grönt te med citron Alexandra gör två sorters te på citronskal Bild: YLE/Strömsö citronskal

Grönt te med citron

Blanda 1 dl bra grönt te, gärna longjing som har en rostad och lite nötaktig smak med 2 tsk rivet, torkat citronskal. Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Supercitronte för fokus och harmoni

Te på citronmeliss smakar ju redan citron, men om man blandar i rivet, torkat citronskal får teet en ännu friskare och syrligare smak.

Eftersom citronmeliss är lugnande och harmoniserande och citroner är uppiggande och fokuserande får man ett te som gör en lugn, harmonisk och fokuserad. Perfekt vid kreativt arbete!

Blanda 1 dl torkad citronmeliss med 2 tsk rivet, torkat citronskal. Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.