Hoppa till huvudinnehåll

Använd hela citronen - gör skrubb och te av skalet

en halverad citron
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl en halverad citron Bild: YLE/Carina Ahlskog citron,Strömsö (tv-program)

Citronskal är alldeles för nyttiga för att kastas bort. Jag tycker om det där gammaldags helhetstänkandet – att man tar vara på så mycket som möjligt av råvarorna.

De flesta pressar saften ur citroner men slänger skalen, fast det egentligen är där det mesta av nyttigheterna sitter.

Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade och hejdar inflammationer och stärker blodkärl. Dessutom lär vi oss lättare om vi andas in citrondoft.

I små körtlar i skalen finns en eterisk olja som är bakteriedödande, inflammationshämmande och stärker blodkärlen.

Man kan alltså lägga en bit citronskal på ett sår för att hejda blodflödet, eller tvätta sår, brustna blodkärl och åderbråck med citronskalste för att de ska läka ihop.

Den eteriska oljan är också hälsosam att andas in. Doften gör oss pigga och fokuserade och ökar koncentrationen och inlärningsförmågan.

En gång efter att jag stått och rivit citronskal en hel dag kan jag bara instämma - jag kände mig faktiskt ovanligt fokuserad, insvept i citrondoft som jag var.

Men den effekten får man förstås bara av riktiga citroner eller av äkta eterisk olja. De kemiska citrondofterna, som finns i städartiklar och toalettsprayer fungerar inte.

Riv först och pressa sedan

Jag river alltid av skalet innan jag pressar saften ur citronen. Skalet får sedan ligga på ett fat eller en bricka och torka. Rivet citronskal torkar på några dagar och så åker det ner i en burk för senare bruk.

Har jag använt citronklyftor till maten drar jag bort köttet som är kvar och skär skalen i smala strimlor som jag också torkar. Det tar lite längre tid, ungefär en vecka, men hamnar småningom även de i en burk.

Strimlorna använder jag i badvattnet när jag behöver piggas upp, både fysiskt och mentalt eller om jag har sår som behöver hjälp att läka.

Rivet citronskal använder jag till kroppsskrubb eller ett uppiggande te.

Citronskrubben gnids in på fuktig hud
Citronskrubben gnids på fuktig hud Citronskrubben gnids in på fuktig hud Bild: YLE/Strömsö citronskal

Skrubb av salt och citron

Blanda lika delar grovt havssalt och torkade rivna citronskal och lägg i en tätslutande glasburk.

Den här skrubben passar bra i duschen eller bastun. Den är bra när man behöver vakna mentalt eller om man har åderbråck.

Blöt kroppen, ta en näve skrubb och gnid in hela kroppen utom ansiktet. Skölj av.

Alexandra gör två sorters te på citronskal
Supercitronte och grönt te med citron Alexandra gör två sorters te på citronskal Bild: YLE/Strömsö citronskal

Grönt te med citron

Blanda 1 dl bra grönt te, gärna longjing som har en rostad och lite nötaktig smak med 2 tsk rivet, torkat citronskal. Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Supercitronte för fokus och harmoni

Te på citronmeliss smakar ju redan citron, men om man blandar i rivet, torkat citronskal får teet en ännu friskare och syrligare smak.

Eftersom citronmeliss är lugnande och harmoniserande och citroner är uppiggande och fokuserande får man ett te som gör en lugn, harmonisk och fokuserad. Perfekt vid kreativt arbete!

Blanda 1 dl torkad citronmeliss med 2 tsk rivet, torkat citronskal. Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö