Hoppa till huvudinnehåll

Citronskal till skrubb och te

Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl Bild: YLE/Strömsö alexandra de paoli

Citronskal är alldeles för nyttiga för att kastas bort. De innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, som hejdar inflammationer och stärker blodkärl. Dessutom lär vi oss lättare om vi andas in citrondoft.Jag tycker om det där gammaldags helhetstänkandet – att man tar vara på så mycket som möjligt av råvarorna. De flesta pressar saften ur citroner men slänger skalen, fast det egentligen är där det mesta av nyttigheterna sitter.

I små körtlar i skalen finns en eterisk olja som är bakteriedödande, inflammationshämmande och stärker blodkärlen. Man kan alltså lägga en bit citronskal på ett sår för att hejda blodflödet, eller tvätta sår, brustna blodkärl och åderbråck med citronskalste för att de ska läka ihop.

Men den eteriska oljan är också hälsosam att andas in. Doften gör oss pigga och fokuserade och ökar koncentrationen och inlärningsförmågan. En japansk studie på eterisk olja från citron visade att doften är en prestationshöjare, och dessutom hjälper oss att ta till oss ny information bättre – den sorteras in på rätt plats i hjärnan med en gång. Och efter att ha stått och rivit citronskal en hel dag kan jag bara instämma. Jag kände mig faktiskt ovanligt fokuserad insvept i citrondoft.

Men effekten gäller förstås bara riktiga citroner eller äkta eterisk olja. De kemiska citrondofter som finns i städartiklar och toalettsprayer fungerar inte.

Jag river av citronskalen innan jag pressar ut saften, och lägger skalrivet på tork på ett fat eller en bricka. Rivet torkar på några dagar, och då åker det ner i en burk för senare bruk. Har jag använt citronklyftor till maten drar jag bort köttet som är kvar och skär skalen i smala strimlor som jag också torkar. De tar lite längre tid, ungefär en vecka, men hamnar så småningom även de i en burk.

Strimlorna använder jag i badvattnet när jag behöver piggas upp, både fysiskt och mentalt, eller om jag har sår som behöver hjälp att läka. Rivet använder jag till kroppsskrubb eller ett uppiggande te.

Citronskrubben gnids in på fuktig hud
Citronskrubben gnids på fuktig hud Citronskrubben gnids in på fuktig hud Bild: YLE/Strömsö citronskal
Citronskrubb
Blanda lika delar grovt havssalt och torkade rivna citronskal.
Lägg i en tättslutande glasburk.

Den här skrubben passar bra i duschen eller bastun. Den är bra när man behöver vakna mentalt eller om man har åderbråck.
Blöt kroppen, ta en näve skrubb och gnid in hela kroppen utom ansiktet. Skölj av.

Alexandra gör två sorters te på citronskal
Supercitronte och grönt te med citron Alexandra gör två sorters te på citronskal Bild: YLE/Strömsö citronskal
Grönt te med citron
Blanda:
1 dl bra grönt te, gärna longjing som har en rostad, lite nötaktig smak
2 tsk rivet, torkat citronskal
Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Supercitronte
Citronmeliss smakar ju redan citron, men om man blandar i rivet, torkat citronskal får teet en friskare och syrligare smak. Eftersom citronmeliss är lugnande och harmoniserande och citroner är uppiggande och fokuserande får man ett te som gör en lugn, harmonisk och fokuserad. Perfekt vid kreativt arbete!

Blanda:
1 dl torkad citronmeliss
2sk rivet, torkat citronskal
Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

 • Studie: Sötningsmedel skadar tarmbakterierna hos möss

  Tarmbakterierna har betydelse för ämnesomsättningen.

  Konstgjorda sötningsmedel är illa för bakteriefloran i tarmen - åtminstone hos möss. Det har forskare från Singapore och Israel kommit fram till. De vill öka förståelsen för hur sötningsmedlen påverkar kroppen.

 • Trumpadministrationen vill definiera bort transpersonerna

  Könsorgan och genetiska tester ska avgöra könet.

  I USA vill president Donald Trumps administration införa en snävare definition av kön. En persons kön ska definieras vid födseln och i oklara fall ska det bedömas genom genetiska test. New York Times rapporterar om planerna och transpersoners oro för dem.

 • Droppi hjälper unga hitta rätt över en kopp kaffe

  "Ibland behövs det bara någon att bolla lite tankar med".

  Ungdomsverkstaden Aktiva i Pargas tar nu emot besökare utan tidsbeställning varje fredag. Droppi är tänkt att vara ett vardagsrum dit det är lätt att komma och diskutera över en kopp kaffe.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö