Hoppa till huvudinnehåll

Citronskal till skrubb och te

Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl Bild: YLE/Strömsö alexandra de paoli

Citronskal är alldeles för nyttiga för att kastas bort. De innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, som hejdar inflammationer och stärker blodkärl. Dessutom lär vi oss lättare om vi andas in citrondoft.Jag tycker om det där gammaldags helhetstänkandet – att man tar vara på så mycket som möjligt av råvarorna. De flesta pressar saften ur citroner men slänger skalen, fast det egentligen är där det mesta av nyttigheterna sitter.

I små körtlar i skalen finns en eterisk olja som är bakteriedödande, inflammationshämmande och stärker blodkärlen. Man kan alltså lägga en bit citronskal på ett sår för att hejda blodflödet, eller tvätta sår, brustna blodkärl och åderbråck med citronskalste för att de ska läka ihop.

Men den eteriska oljan är också hälsosam att andas in. Doften gör oss pigga och fokuserade och ökar koncentrationen och inlärningsförmågan. En japansk studie på eterisk olja från citron visade att doften är en prestationshöjare, och dessutom hjälper oss att ta till oss ny information bättre – den sorteras in på rätt plats i hjärnan med en gång. Och efter att ha stått och rivit citronskal en hel dag kan jag bara instämma. Jag kände mig faktiskt ovanligt fokuserad insvept i citrondoft.

Men effekten gäller förstås bara riktiga citroner eller äkta eterisk olja. De kemiska citrondofter som finns i städartiklar och toalettsprayer fungerar inte.

Jag river av citronskalen innan jag pressar ut saften, och lägger skalrivet på tork på ett fat eller en bricka. Rivet torkar på några dagar, och då åker det ner i en burk för senare bruk. Har jag använt citronklyftor till maten drar jag bort köttet som är kvar och skär skalen i smala strimlor som jag också torkar. De tar lite längre tid, ungefär en vecka, men hamnar så småningom även de i en burk.

Strimlorna använder jag i badvattnet när jag behöver piggas upp, både fysiskt och mentalt, eller om jag har sår som behöver hjälp att läka. Rivet använder jag till kroppsskrubb eller ett uppiggande te.

Citronskrubben gnids in på fuktig hud
Citronskrubben gnids på fuktig hud Citronskrubben gnids in på fuktig hud Bild: YLE/Strömsö citronskal
Citronskrubb
Blanda lika delar grovt havssalt och torkade rivna citronskal.
Lägg i en tättslutande glasburk.

Den här skrubben passar bra i duschen eller bastun. Den är bra när man behöver vakna mentalt eller om man har åderbråck.
Blöt kroppen, ta en näve skrubb och gnid in hela kroppen utom ansiktet. Skölj av.

Alexandra gör två sorters te på citronskal
Supercitronte och grönt te med citron Alexandra gör två sorters te på citronskal Bild: YLE/Strömsö citronskal
Grönt te med citron
Blanda:
1 dl bra grönt te, gärna longjing som har en rostad, lite nötaktig smak
2 tsk rivet, torkat citronskal
Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Supercitronte
Citronmeliss smakar ju redan citron, men om man blandar i rivet, torkat citronskal får teet en friskare och syrligare smak. Eftersom citronmeliss är lugnande och harmoniserande och citroner är uppiggande och fokuserande får man ett te som gör en lugn, harmonisk och fokuserad. Perfekt vid kreativt arbete!

Blanda:
1 dl torkad citronmeliss
2sk rivet, torkat citronskal
Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö