Hoppa till huvudinnehåll

Konst i nya barnjukhuset får pengar av Kulturfonden

Leif Jakobsson
Kulturfonden vill garantera konstterapi också för svenskspråkiga barnpatienter, säger Leif Jakobsson, direktör för Kulturfonden. Leif Jakobsson Bild: TKT, Pertti Nisonen leif jakobsson

Svenska kulturfonden beviljar Stiftelsen Nya Barnsjukhuset 500 000 euro för ett konstprojekt. Kulturfonden vill garantera att också de svenskspråkiga patienterna får ta del av kultur och konst i vården.

– Sjukhuset ska vara en föregångare och i framtiden kommer konst och kultur att vara en betydelsefull del av sjukvården, säger Leif Jakobsson, direktör för Svenska kulturfonden.

Projektet är en privatfinansierad separat del av det nya barnsjukhuset och har som målsättning att göra konst och kultur en integrerad del av vårdprocessen.

– Svenska kulturfonden tycker det är viktigt att stöda kultur- och konstdimensionen i det nya barnsjukhuset, säger Jakobsson.

Eftersom projektet är finansierat ur privata medel har det inget språkansvar. Kulturfonden vill med sitt stöd säkerställa att de svenskspråkiga tas i beaktande både i planeringsskedet och i förverkligandet av projektet.

– Konstterapi ska vara en del av sjukhusets verksamhet då sjukhuset är klart, nu är det meningen att säkerställa byggandet av sådana utrymmen som behövs för att driva den här verksamheten, säger Jakobsson.

Laura Klingberg

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen