Hoppa till huvudinnehåll

Oroade kineser nära att fälla bank

Bild: How Hwee Young / EPA yuan

Ett falskt rykte om att en liten bank i Kina var nära att gå under fick människor att rusa dit och lyfta alla sina pengar. Ekonomer är oroade över att liknande händelser faktiskt kan få katastrofala följder.

Någon satte igång ett rykte i Sheyang i östra Kina om att en liten bank var nära att gå omkull. Enligt ryktet hade en kund försökt lyfta 200 000 yuan (cirka 23 000 €) men banken godkände inte uttaget.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hade ryktet spridits via Sina Weibo, som är en kinesisk motsvarighet till Twitter. Det spreds som en löpeld bland invånarna. Människor rusade till banken i panik - en del utrustade med stora kärl - för att ta ut alla sina besparingar.

Banken hade de facto inte några problem med sin betalningsförmåga, men när en enorm mängd kunder samtidigt tömde sina konton var den nära att gå i konkurs.

För att övertyga kunderna om att kapital fanns, var banken tvungen att hämta in mängder av kontanter och visa upp dem. Banken höll öppet dygnet runt och forslade in värdetransportbilar fyllda med kontanter på löpande band.

Ekonomerna oroade

Medan historien kan verka lite underhållande så oroar den ekonomerna. Händelsen visar hur enkelt ett falskt rykte kan sätta en bank i gungning, och man är oroad över att samma sak händer i en större skala.

Pär Magnusson som är chefanalytiker på the Royal Bank of Scotland säger till Sveriges Radio att om liknande rusningar sker i en större skala i Kina kan det få förödande konsekvenser, till exempel för fastighetssektorn.

Ryktet gällde till en början bara Rural Commercial Bank of Huanghai, men det tog inte länge innan kunderna hos Jiangsu Sheyang Rural Commercial Bank också började rusa till banken.

Problem med skuggbanker

Kineserna har överlag liten tilltro till sitt banksystem efter att en rad så kallade skuggbanker har gått i konkurs. Skuggbankerna är oreglerade, och utlovar ofta bättre räntor än de riktiga bankerna vars räntor kontrolleras av staten.

Kinesiska staten ska försöka få bukt med situationen genom att låta de riktiga bankerna erbjuda bättre räntor.

Läs också