Hoppa till huvudinnehåll

Salmonella i hundgodis

Hund på mattan.
Hund på mattan. Bild: YLE/Rolf Granqvist hund med stora ögon

Den svenska konsumenttidningen Råd och Rön varnar för salmonella i torkade grisöron som säljs som hundgodis. Öronen som säljs i de flesta djuraffärer, också i Finland, kan dessutom innehålla andra bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Det är Statens Veterinärmedicinska anstalt i Sverige som undersökt grisöronen. Anstalten analyserade 22 olika partier. I 14 procent av dem påträffades salmonellabakterier och i 9 procent andra resistenta bakterier.

Hundar tål bakterierna rätt väl och blir inte nödvändigtvis sjuka om de utsätts för dem, men om människor hanterar grisöron måste man vara mycket noggrann med handhygienen särskilt om man samtidigt hanterar annan mat, uppger Råd och Rön.

Veterinär Julia Österberg säger till Råd och Rön att det är väldigt få hundar i Sverige som diagnostiseras med salmonella och att kopplingen mellan grisöron och salmonella hos hundar och människor ännu är oklar och att hon inte i det här skedet vill avråda folk från att ge grisöron till sina hundar.

Tvätta händerna

Om du ger grisöron till din hund men själv vill undvika att utsättas för eventuella bakterier lönar det sig att tvätta händerna noga efter att du rört i öronen. Små barn ska hålla sig helt borta från produkterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes