Hoppa till huvudinnehåll

Sy egna kläder 2: Byxor - sy mjuka byxor i velour

Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser
Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser Bild: YLE/Strömsö sy i velour

Det roliga med att sy byxor själv är att man kan trixa och sy finesser och dekorationer som inte finns på färdigt köpta byxor i butiken.

Man kan skapa helt unika plagg till hela familjen som kan ta upp t ex barnets passion för fiskar eller varför inte låta barnet själv vara med och bestämma designen på sina egna kläder. Genom att göra extra långa muddar som kan vikas dubbla i början så ökar dessutom användningstiden anmärkningsvärt på ett par barnbyxor eftersom man kan vika ner den extra muddlängden och på så sätt förlänga byxorna i ett nafs, när barnen växer så snabbt. Har man en overlock- eller coverlock maskin kan man naturligtvis använda dem men det går lika bra med en vanlig symaskin som har åtminstone någon form av töjbar söm. Vill du hellre sy enkla tights i stretchigt tyg hittar du anvisningarna här!

Gör så här;

 1. Rita av mönster och klipp ut i önskat tyg och följ anvisningarna i sömnadstidningen.
 2. Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna
  Påsydda fickor med resårkant Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 3. Extra dekorationer sys först på benen innan man börjar sy ihop dem. Här gjorde Lee fiskar och sjögräs, på ena benet på framsidan och på det andra benet likadant men på baksidan.
 4. Påsydda fickor kan lätt klippas till så att du tar mått efter barnets hand och gör en mall formad som ett ägg, plus sedan en inbuktning (från äggets topp så att säga) som kantas med resortyg. Klipp då till en bit resårtyg och sy den räta mot räta i inbuktningen, vänd resoren till avigsidan och sy fast med töjbar söm, t ex trestegs raksöm (om du inte har en coverlock maskin). Klipp sedan försiktigt bort extra tyg från baksidan så att det lämnar ca 3 millimeter kvar från sömmen.
 5. Fickan sys sedan fast ovanpå framstycket med t ex ”bikupe”- söm om man inte har en overlockmaskin med täcksöm.
 6. Sätt en baksida och en framsida av ett ben, med rätan mot varandra och sy inre bensöm och yttre bensöm.
 7. Mudden sys fast i byxbenet
  Mudden sys mot byxrätan Mudden sys fast i byxbenet Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 8. Sväng sedan ena benet till rätan och trä in det i det andra benet så att rätorna hamnar mot varandra. Nåla och sy grensömmen med töjbar söm.
 9. Sväng ut benet och sy fast muddar nertill. Byxorna är nu svängda med rätan utåt.
 10. En mudd sys så att den klipps till i dubbelt så stort tyg. T ex om mudden ska vara 6 cm bred, dvs 12 cm i omkrets så lägger man till sömsmån 2 cm (1 cm i vardera sidan) och får så 14 cm. Om längden ska vara 8 cm så tar man det dubbelt och kommer då upp till 16cm plus sömsmån 1 + 1 cm, dvs 20 cm. Då klipps tyget 14 x 20 cm så att trådriktningen följer 20 cms linjen. Vill man nu dessutom ha en extra lång mudd så att man sen kan ha den uppvikt så lägger man bara till ytterligare dubbelt på längden (om man vill öka användningstiden när barnet växer snabbt).
 11. Vik mudden dubbel på längden och sy ihop de 20cm (eller dubbla då om man dubblerat för tillväxten).
 12. Resåren i benen dubbelvikt
  Såhär snygg blir mudden Resåren i benen dubbelvikt Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 13. Vik nu upp tyget dubbelt så att sömsmånen döljs inne i mudden, och trä mudden runt benets nedre öppning med den vikta delen uppåt och öppningen neråt. Nåla fast mudden så att söm -sidan kommer mot inre bensömmen. Töj muddtyget så att det fördelas jämt runt benöppningen. Sy fast med töjbar söm och vik sedan ner mudden.
 14. Sy en kanal i midjan för ett gummiband och trä i det.

Mer om att sy egna kläder
Att hitta och rita mönster och klippa till tyg
Byxor - tights i stretchigt tyg

Lees sytips för mjuka stickade tyger som trikå, college och velour:

Dekorationerna gör byxan
Dekorationerna kan variera i det oändliga Dekorationerna gör byxan Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 • Om du använder overlock maskin vill tyget ofta skjuta iväg ojämnt när du startar så på känsliga ställen där du vill att det ska bli ett snyggt möte, t ex i en halslinning när du syr ihop den sista axelsömmen, då kan du först sy med vanlig symaskin en start som låser tyglagren på rätt ställe´.
 • När du vill fästa overlock trådarna så kan du slå en knut och sen vika ner dem på sömmen och sy fast dem med vanlig symaskin ifall du inte orkar trä upp dem på nål och fästa dem för hand.
 • Gör små testbitar med olika sömmar för t ex sömnad av muddkant eller fickor där du samtidigt kan testa hur mycket du ska töja resortyget för att få snyggaste resultat och se hur olika uttryck det blir med olika sömmar.
 • Använd alltid special nålar till symaskinen som är anpassade efter materialet, t ex jersey nålar eller trikå nålar som har en kulformad spets. Om man använder fel eller dålig nål kan det annars uppstå små hål bredvid sömmen som syns efter några tvättar.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

 • Mjukgörande bivaxolja

  Busenkelt att göra själv!

  Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • "Luciatiden öppnade mina ögon"

  Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

  Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

 • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

  Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

  Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

  Alla vegetabilier går att syra!

  Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

 • Ahmed Hassan: Utan finska, inget jobb

  Att integrera sig på svenska i Helsingforstrakten är svårt.

  Företagaren Ahmed Hassan är född i Somalia och integrerad på svenska i Helsingfors. Trots att han uppskattar delaktigheten i den finlandssvenska och nordiska kulturen, finns det också nackdelar med att ha lärt sig svenska först. Du måste kunna finska för att få jobb.