Hoppa till huvudinnehåll

Sy själv mjuka byxor i velour

Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser
Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser Bild: YLE/Strömsö sy i velour

Det roliga med att sy byxor själv är att man kan trixa och sy finesser och dekorationer som inte finns på färdigt köpta byxor i butiken.

Man kan skapa helt unika plagg till hela familjen som kan ta upp t ex barnets passion för fiskar eller varför inte låta barnet själv vara med och bestämma designen på sina egna kläder. Genom att göra extra långa muddar som kan vikas dubbla i början så ökar dessutom användningstiden anmärkningsvärt på ett par barnbyxor eftersom man kan vika ner den extra muddlängden och på så sätt förlänga byxorna i ett nafs, när barnen växer så snabbt. Har man en overlock- eller coverlock maskin kan man naturligtvis använda dem men det går lika bra med en vanlig symaskin som har åtminstone någon form av töjbar söm. Vill du hellre sy enkla tights i stretchigt tyg hittar du anvisningarna här!

Gör så här;

 1. Rita av mönster och klipp ut i önskat tyg och följ anvisningarna i sömnadstidningen.
 2. Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna
  Påsydda fickor med resårkant Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 3. Extra dekorationer sys först på benen innan man börjar sy ihop dem. Här gjorde Lee fiskar och sjögräs, på ena benet på framsidan och på det andra benet likadant men på baksidan.
 4. Påsydda fickor kan lätt klippas till så att du tar mått efter barnets hand och gör en mall formad som ett ägg, plus sedan en inbuktning (från äggets topp så att säga) som kantas med resortyg. Klipp då till en bit resårtyg och sy den räta mot räta i inbuktningen, vänd resoren till avigsidan och sy fast med töjbar söm, t ex trestegs raksöm (om du inte har en coverlock maskin). Klipp sedan försiktigt bort extra tyg från baksidan så att det lämnar ca 3 millimeter kvar från sömmen.
 5. Fickan sys sedan fast ovanpå framstycket med t ex ”bikupe”- söm om man inte har en overlockmaskin med täcksöm.
 6. Sätt en baksida och en framsida av ett ben, med rätan mot varandra och sy inre bensöm och yttre bensöm.
 7. Mudden sys fast i byxbenet
  Mudden sys mot byxrätan Mudden sys fast i byxbenet Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 8. Sväng sedan ena benet till rätan och trä in det i det andra benet så att rätorna hamnar mot varandra. Nåla och sy grensömmen med töjbar söm.
 9. Sväng ut benet och sy fast muddar nertill. Byxorna är nu svängda med rätan utåt.
 10. En mudd sys så att den klipps till i dubbelt så stort tyg. T ex om mudden ska vara 6 cm bred, dvs 12 cm i omkrets så lägger man till sömsmån 2 cm (1 cm i vardera sidan) och får så 14 cm. Om längden ska vara 8 cm så tar man det dubbelt och kommer då upp till 16cm plus sömsmån 1 + 1 cm, dvs 20 cm. Då klipps tyget 14 x 20 cm så att trådriktningen följer 20 cms linjen. Vill man nu dessutom ha en extra lång mudd så att man sen kan ha den uppvikt så lägger man bara till ytterligare dubbelt på längden (om man vill öka användningstiden när barnet växer snabbt).
 11. Vik mudden dubbel på längden och sy ihop de 20cm (eller dubbla då om man dubblerat för tillväxten).
 12. Resåren i benen dubbelvikt
  Såhär snygg blir mudden Resåren i benen dubbelvikt Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 13. Vik nu upp tyget dubbelt så att sömsmånen döljs inne i mudden, och trä mudden runt benets nedre öppning med den vikta delen uppåt och öppningen neråt. Nåla fast mudden så att söm -sidan kommer mot inre bensömmen. Töj muddtyget så att det fördelas jämt runt benöppningen. Sy fast med töjbar söm och vik sedan ner mudden.
 14. Sy en kanal i midjan för ett gummiband och trä i det.

Mer om att sy egna kläder
Att hitta och rita mönster och klippa till tyg
Byxor - tights i stretchigt tyg

Lees sytips för mjuka stickade tyger som trikå, college och velour:

Dekorationerna gör byxan
Dekorationerna kan variera i det oändliga Dekorationerna gör byxan Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 • Om du använder overlock maskin vill tyget ofta skjuta iväg ojämnt när du startar så på känsliga ställen där du vill att det ska bli ett snyggt möte, t ex i en halslinning när du syr ihop den sista axelsömmen, då kan du först sy med vanlig symaskin en start som låser tyglagren på rätt ställe´.
 • När du vill fästa overlock trådarna så kan du slå en knut och sen vika ner dem på sömmen och sy fast dem med vanlig symaskin ifall du inte orkar trä upp dem på nål och fästa dem för hand.
 • Gör små testbitar med olika sömmar för t ex sömnad av muddkant eller fickor där du samtidigt kan testa hur mycket du ska töja resortyget för att få snyggaste resultat och se hur olika uttryck det blir med olika sömmar.
 • Använd alltid special nålar till symaskinen som är anpassade efter materialet, t ex jersey nålar eller trikå nålar som har en kulformad spets. Om man använder fel eller dålig nål kan det annars uppstå små hål bredvid sömmen som syns efter några tvättar.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.