Hoppa till huvudinnehåll

Sy egna kläder 2: Byxor - sy mjuka byxor i velour

Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser
Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser Bild: YLE/Strömsö sy i velour

Det roliga med att sy byxor själv är att man kan trixa och sy finesser och dekorationer som inte finns på färdigt köpta byxor i butiken.

Man kan skapa helt unika plagg till hela familjen som kan ta upp t ex barnets passion för fiskar eller varför inte låta barnet själv vara med och bestämma designen på sina egna kläder. Genom att göra extra långa muddar som kan vikas dubbla i början så ökar dessutom användningstiden anmärkningsvärt på ett par barnbyxor eftersom man kan vika ner den extra muddlängden och på så sätt förlänga byxorna i ett nafs, när barnen växer så snabbt. Har man en overlock- eller coverlock maskin kan man naturligtvis använda dem men det går lika bra med en vanlig symaskin som har åtminstone någon form av töjbar söm. Vill du hellre sy enkla tights i stretchigt tyg hittar du anvisningarna här!

Gör så här;

 1. Rita av mönster och klipp ut i önskat tyg och följ anvisningarna i sömnadstidningen.
 2. Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna
  Påsydda fickor med resårkant Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 3. Extra dekorationer sys först på benen innan man börjar sy ihop dem. Här gjorde Lee fiskar och sjögräs, på ena benet på framsidan och på det andra benet likadant men på baksidan.
 4. Påsydda fickor kan lätt klippas till så att du tar mått efter barnets hand och gör en mall formad som ett ägg, plus sedan en inbuktning (från äggets topp så att säga) som kantas med resortyg. Klipp då till en bit resårtyg och sy den räta mot räta i inbuktningen, vänd resoren till avigsidan och sy fast med töjbar söm, t ex trestegs raksöm (om du inte har en coverlock maskin). Klipp sedan försiktigt bort extra tyg från baksidan så att det lämnar ca 3 millimeter kvar från sömmen.
 5. Fickan sys sedan fast ovanpå framstycket med t ex ”bikupe”- söm om man inte har en overlockmaskin med täcksöm.
 6. Sätt en baksida och en framsida av ett ben, med rätan mot varandra och sy inre bensöm och yttre bensöm.
 7. Mudden sys fast i byxbenet
  Mudden sys mot byxrätan Mudden sys fast i byxbenet Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 8. Sväng sedan ena benet till rätan och trä in det i det andra benet så att rätorna hamnar mot varandra. Nåla och sy grensömmen med töjbar söm.
 9. Sväng ut benet och sy fast muddar nertill. Byxorna är nu svängda med rätan utåt.
 10. En mudd sys så att den klipps till i dubbelt så stort tyg. T ex om mudden ska vara 6 cm bred, dvs 12 cm i omkrets så lägger man till sömsmån 2 cm (1 cm i vardera sidan) och får så 14 cm. Om längden ska vara 8 cm så tar man det dubbelt och kommer då upp till 16cm plus sömsmån 1 + 1 cm, dvs 20 cm. Då klipps tyget 14 x 20 cm så att trådriktningen följer 20 cms linjen. Vill man nu dessutom ha en extra lång mudd så att man sen kan ha den uppvikt så lägger man bara till ytterligare dubbelt på längden (om man vill öka användningstiden när barnet växer snabbt).
 11. Vik mudden dubbel på längden och sy ihop de 20cm (eller dubbla då om man dubblerat för tillväxten).
 12. Resåren i benen dubbelvikt
  Såhär snygg blir mudden Resåren i benen dubbelvikt Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 13. Vik nu upp tyget dubbelt så att sömsmånen döljs inne i mudden, och trä mudden runt benets nedre öppning med den vikta delen uppåt och öppningen neråt. Nåla fast mudden så att söm -sidan kommer mot inre bensömmen. Töj muddtyget så att det fördelas jämt runt benöppningen. Sy fast med töjbar söm och vik sedan ner mudden.
 14. Sy en kanal i midjan för ett gummiband och trä i det.

Mer om att sy egna kläder
Att hitta och rita mönster och klippa till tyg
Byxor - tights i stretchigt tyg

Lees sytips för mjuka stickade tyger som trikå, college och velour:

Dekorationerna gör byxan
Dekorationerna kan variera i det oändliga Dekorationerna gör byxan Bild: YLE/Strömsö sy mjuka byxor
 • Om du använder overlock maskin vill tyget ofta skjuta iväg ojämnt när du startar så på känsliga ställen där du vill att det ska bli ett snyggt möte, t ex i en halslinning när du syr ihop den sista axelsömmen, då kan du först sy med vanlig symaskin en start som låser tyglagren på rätt ställe´.
 • När du vill fästa overlock trådarna så kan du slå en knut och sen vika ner dem på sömmen och sy fast dem med vanlig symaskin ifall du inte orkar trä upp dem på nål och fästa dem för hand.
 • Gör små testbitar med olika sömmar för t ex sömnad av muddkant eller fickor där du samtidigt kan testa hur mycket du ska töja resortyget för att få snyggaste resultat och se hur olika uttryck det blir med olika sömmar.
 • Använd alltid special nålar till symaskinen som är anpassade efter materialet, t ex jersey nålar eller trikå nålar som har en kulformad spets. Om man använder fel eller dålig nål kan det annars uppstå små hål bredvid sömmen som syns efter några tvättar.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Beräkna rätt - kaffebjudning

  Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

  För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

 • Beräkna rätt - matbjudning

  Tips om hur minska matsvinn.

  För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

 • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

  Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

  Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

 • Micke Björklunds finska gröt blev succé

  Miche Björklund kokar gröt på finska

  Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

 • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

  Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

  I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid