Hoppa till huvudinnehåll

Utomhuslampa i metall

Jims utomhuslampa i metall lyser upp på Strömsö
Jims utomhuslampa i metall lyser upp på Strömsö Jims utomhuslampa i metall lyser upp på Strömsö Bild: YLE/Strömsö metallarbete

Jim ger sig i kast med en utomhuslampa i metall. Den ska lysa upp Strömsöstigen.

Det går en stig runt Strömsö området. Längs den har vi gjort en del informationsskyltar med text som berättar om livet på Strömsö förr och nu.
Där stigen börjar, invid porten framför verandan, finns en större skylt med information om hur stigen går, om när programmet Strömsö började göras och så vidare. Den stora skylten har vi gjort i metall, den har sandblästrats för att få bort ett fett/olja som nyplåt oftast är behandlad med (sandblästring, annars tar det länge för plåt att rosta). Området runt skylten är ganska mörkt och den behövde lysas upp.

Det behövs en hel del verktyg för att göra en utomhuslampa i metall, så ”billigt” är inte ett bra argument för att göra en sådan. Det är nog själva görandet och utmaningen som gör det roligt.
Jag använde ett speciellt verktyg för att böja röret, sådana verktyg kan man hitta på auktioner och loppisar om man har tur. Det går också att köpa nya och eventuellt låna om man har kontakter till folk i metallbranschen. Jag har aldrig provat, men det lär också gå att böja rör - utan att de plattar ihop sig - genom att packa röret helt fullt med sand och plugga igen.

För att böja röret till lampfoten använde sig Jim av ett specialverktyg
Det behövs både styrka och specialverktyg för att böja stålrör För att böja röret till lampfoten använde sig Jim av ett specialverktyg Bild: YLE/Strömsö metallarbete
Lampskärmen svetsade jag ihop av 1,5 mm tjock plåt. Man kunde också använda en hink eller något med formen som en skärm. Men helt utan svets kan det bli lite krångligt att få alla delar att sitta stadigt ihop.
Elsidan gäller det att vara försiktig med. Till Strömsölampan köpte jag armatur och komponenter som är godkända för utomhusbruk. Installationen lät jag också en elektriker utföra.

Denhär årstiden känns en utomhuslampa som något av det mest onödiga att sätta tid på. Njut av det riktiga ljuset och vänta med svetsandet till i höst då vi åter igen skall ”mysa till det ” med små artificiella ljuspunkter i mörkret.