Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistans valkommission angreps i Kabul

Afghanska säkerhetsstyrkor utanför valkommissionen som utsattes för en attack den 29 mars.
Afghanska säkerhetsstyrkor utanför valkommissionen som utsattes för en attack den 29 mars. Afghanska säkerhetsstyrkor utanför valkommissionen som utsattes för en attack den 29 mars. Bild: EPA / S. SABAWOON valkommission

Afghanistans valkommission har utsatts för en attack i centrum av Kabul. Personalen undkom oskadd enligt en talesman som befann sig inne i högkvarteret då det angreps av talibanrebeller vid lunchtid.

Säkerhetsstyrkor hade kontroll över valkommissionens byggnad och personalen var inte i fara enligt talesmannen Noor Mohammed Noor.

Rebellerna förskansade sig i ett hus nära valkommissionens strängt bevakade högkvarter klädda i heltäckande slöja enligt husets ägare Haji Mujibullah..

-Det var fyra självmordsbombare som trängde in i mitt hus klädda i burqa, jag hade tre vakter men jag vet inte vad som hände med dem, säger Mujibullah.

5 rebeller som besköt ämbetshuset med granater och maskingevär har dödats medan två poliser sårades uppger polisen som spärrade av området där FN och flera andra internationella organisationer har sina högkvarter.

Den internationella flygplatsen i närheten stängdes också för trafik.

Valkommissionen hade skärpt säkerheten inför presidentvalet nästa vecka eftersom man befarade en attack mot valhögkvarteret.

Fjärde terrordådet i Kabul

Det här var redan den fjärde attacken på kort tid i Kabul inför valet.

Attackerna har särskilt riktats mot utlänningar och hotell, restauranger och gästhus som anlitas av utlänningar.

På fredag kväll dödades två personer när talibaner angrep ett gästhus och ett daghem för utländska biståndsarbetare.

I tisdags angreps ett valkontor i Kabuls utkanter och förra veckan lyxhotellet Serena där 9 mänskor miste livet, bland dem en utländsk valobservatör.

Om talibanerna ville försvåra valförrättningen nästa vecka så lyckades de i sitt mål.

Två utländska organisationer drog bort sina observatörer efter attacken mot Serena och nu är det endast EU som har utländska observatörer på plats.

Flera journalister har också dödats , bland dem Sveriges Radios korrespondent Nils Horner som sköts på öppen gata i Kabul den 11 mars.

Attacker över hela landet

Attackerna har intensifierats över hela landet inför Afghanistans första demokratiska maktskifte någonsin.

Det har varit särskilt blodigt i södra och östra Afghanistan där talibanerna försöker skrämma landets största folkgrupp pashtunerna från att gå och rösta.

Om valdeltagandet blir lågt i talibanernas starkaste fästen så får den kommande presidenten inte den legitimitet som han skulle behöva för att stabilisera landet.

94 procent av afghanerna anser enligt ett en färsk opinionsmätning att fred är det viktigaste målet för den nya presidenten.

Av den åsikten är också ynglingen Abdul Wali som nyligen gick på en landmina som talibanerna hade lagt ut i provinsen Kandahar.

-Vi vill ha fred inte armod och jag ber både talibaner och regeringen att lösa sin tvist fredligt enligt islamiska principer säger, Abdul Wali från sin sjukhusbädd..

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes