Hoppa till huvudinnehåll

Nya protester i Bangkok inför viktigt senatsval

Oppositionsanhängare på gatorna i Bangkok inför senatsval.
Redan i början av veckan ordnade oppositionen "uppvärmnings-demonstrationerinför lördagens protest. Oppositionsanhängare på gatorna i Bangkok inför senatsval. Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT bankok

I Thailand har tiotusentals oppositionsanhängare tågat igenom huvudstaden Bangkok i protest mot premiärminister Jingluck Shinawatra inför valet av parlamentets överhus, senaten.

Flera hundra demonstranter tog sig in i regeringshögkvarteret som har stått tomt i månader sedan protesterna mot regeringen började i höstas.

-Jag kom ut får att försvara demokratin, jag uppmanar alla att komma ut för att kämpa, säger aktivisten Jirapa Tantingarmkasen. som hör till dem som kräver att premiärministern avgår.

23 mänskor har dödats och hundratals har skadats under protesterna som mattades av efter att underhusvalet i februari ogiltigförklarades av Författningsdomstolen.

Spänningen har stigit i Bangkok igen inför senatsvalet i morgon eftersom Thailand saknar ett fungerande parlament.

Jingluck hotas av riskrätt

Jingluck Shinawatra leder en tjänstemannaregering som ska förbereda nyval men den nya senaten måste eventuellt besluta om hon ska ställas inför riksrätt, misstänkt för maktmissbruk.

Premiärministern anklagas för att hon inte ingrep mot korruption i regeringens omstridda subventionsprogram för risodlande bönder.

Programmet har befäst Jinglucks popularitet på landsbygden men den har utsatts för hård kritik. Oppositionen anser att den har misskötts och att den blir för dyr för landet.

Hon skall på måndag försvara sig inför den nationella kommissionen mot korruption.

Kommissionen kan föra ärendet vidare till senaten som då måste besluta om premiärministern ställs inför riksrätt och eventuellt avsätts.