Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Skär ner på företagsstöd

Juha Sipilä i morgonettan29.3.2014
Juha Sipilä i morgonettan 29 mars 2014. Juha Sipilä i morgonettan29.3.2014 Bild: Morgonettan juha sipilä

Centerns ordförande Juha Sipilä skulle skära ner på företagsstöden men låta bli att röra barnbidraget. Det säger han i en intervju för Yles Morgonettan.

Enligt Sipilä är många av dagens företagsstöd ineffektiva.

- Som företagare har jag kritisk granskat företagsstöd. Jag tror det är möjligt att spara kring 200 miljoner genom att skära ner på stöden.

Sipilä säger att statens och kommunernas stöd för företagare överlappar varandra och även här kunde nedskärningar göras. Enligt honom kunde staten även sälja de företag den äger genom placeringsbolaget Solidium.

- Om det skulle ske under sex till åtta år, skulle jag vara beredd att sälja allt Solidium äger, som Teliasonera, Stora Enso och Outokumpu.

Så kallade strategiska företag som Fortum, Neste och Finnair anser Sipilä ändå att staten borde hålla fast vid.

Rör inte barnbidraget

Enligt Sipilä borde regeringen inte ha rört barnbidraget då rambudgeten gjordes upp. Barnbidraget kommer att minska med högst åtta euro per månad för alla barnfamiljer. En summa som kan vara betydande för vissa familjer, säger Sipilä.

- Det har ett visst symbolvärde att skära ner på barnbidraget. Regeringen borde i stället ha låtit bli att förlänga läroplikten, säger Sipilä.

Sipilä säger att om Centern sitter med i nästa regering kommer partiet ändå inte att kämpa för att höja barnbidraget tillbaka till den nuvarande nivån. Enligt honom är det något som borde göras nu, eftersom det är dålig politik att senare riva upp och ändra ett beslut.

Det Sipilä ger regeringen rätt i är att man skar ner på stödet till utvecklingsländer. Enligt honom är det motiverat med tanke på Finlands ekonomi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes