Hoppa till huvudinnehåll

Urpilainen fick förklara sig på SDP-möte

Socialdemokraternas ledare Jutta Urpilainen har tvingats förklara för de egna leden varför regeringen sparar som den gör. SDP:s partifullmäktige ville höra detaljer kring uppgörelsen.

Socialdemokraternas fullmäktige godkände enhälligt regeringens budgetbeslut och fortsatt regeringsmedverkan. Vid fullmäktigemötet i Helsingfors diskuterade fullmäktige budgetöverenskommelsen bakom stängda dörrar. Det är en ovanlighet att fullmäktigemötet gör så. Det var partiledningen som föreslog en intern diskussion.

Kritik från de egna leden har riktats bland annat mot beslutet att skära i barnbidragen.

- Vi ville ha sådana grunder för besluten som inte har varit i offentligheten, säger fukllmäktigeledamot Jaakko Jalonen.

- Vi fick dem och det kunde vara bra att de här uppgifterna också skulle få offentlighet. Hittills har vi bara "läst mellan raderna", säger han.

"SDP ett framtidsparti"

Partiordföranden Jutta Urpilainen sade i sitt tal att många detaljer i ramavtalet svider men att hon vill att partiet är med där viktiga beslut fattas. Urpilainen gav också en känga åt sin ordföranderival Antti Rinne som poängterat statens roll i sysselsättningspolitiken.

- Staten spelar naturligtvis en viktig roll men staten kan inte lösa alla samhällsproblem, säger Urpilainen.

Hon talar om ett samspel mellan förtagsvärlden och den offentliga sektorn.

- Socialdemokraterna är ett framtidsparti och det betyder att vi inte hittar lösningar från historien, säger Urpilainen.

Hon vill leda ett parti som också har svar på svåra framtidsfrågor.

I resolutionen från mötet kräver socialdemokraterna att följderna av budjetbesluten utreds och korrigeringar vid behov görs i samband med budgetmanglingen i höst.

Fullmäktigeledamot Hildur Boldt säger att partiet står inför ett linjeval vid partikongressen i maj.

- Det finns skillnader mellan Urpilainen och Rinne framförallt när det gäller den ekonomiska politiken. Jag har förståelse och sympati för många riktlinjer som Rinne har gjort och ser inte det som att "blicka bakåt", framhåller Boldt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes