Hoppa till huvudinnehåll

HS: Stödet för Nato har ökat

Natohögkvarteret i Bryssel. Bild: JULIEN WARNAND/EPA atlantpakten,nato,nato högkvarter i bryssel

Enligt Helsingin Sanomat stöder 22 procent av finländarna ett finländskt Nato-medlemskap. Stödet har under en månad ökat med 4 procentenheter.

En majoritet av finländarna är ändå emot ett medlemskap, 59 procent uppgav att de inte vill att Finland ansluter sig till alliansen. För en månad sedan var motsvarande procent 64.

Teija Tiilikainen, direktör vid utrikespolistiska institutet, säger till Helsingin Sanomat att det troligtvis är krisen i Ukraina samt en ökad försvarspolitisk diskussion som har lett till förändringen. Hon tror att situationen för många kan frambringa sorgliga minnen från kriget eller kalla kriget.

Informationen grundar sig på en undersökning gjord av Helsingin Sanomat och TNS-gallup. Enkäten bestod av 1002 telefonintervjuer. Felmarginalen är tre procentenheter.

 • Kerstin Karlberg och Willehard Korander

  Premiären närmar sig för Okänd soldat i Harparskog

  Nu finns pansarvagn och 40-tals lastbil på plats.

  Det närmar sig premiär för Okänd soldat på Västnylands nyaste utomhusscen i Harparskog. En lastbil från 1940-talet, en pansarvagn, gamla gevär och en hästkärra skvallrar om vad publiken har att vänta på premiären den 16 juni.

 • Säkerhetspolisen.

  DN: Säpo spanar på misstänkt terrorcell i Sverige

  Minst två personer mål för spaningen.

  Den svenska säkerhetspolisen Säpo spanar som bäst på en misstänkt terrorcell i Sverige. Det rapporterar tidningen Dagens Nyheter. Enligt tidningen ska det röra sig om minst två personer som tros vara inblandade i planeringen av ett terrordåd.

 • Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa

  Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

  Leder till arbetskraftsbrist på vissa orter.

  Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes